Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Dårlig økonomi har bragt energiøerne i knæ. Nu peger ekspert på, hvordan de kan blive 20 milliarder billigere

FIK DU LÆST: Med en strategisk forskningsindsats kan en markant del af prisen på de kommende energiøer "høvles af", vurderer en professor. Andre udfordringer er mere presserende, mener Green Power Denmark, der også sender en opsang til politikerne.

Vindmøllerne til de kommende energiøer kan laves billigere end de vindmøller, der bruges i dag, påpeger en ekspert.
Vindmøllerne til de kommende energiøer kan laves billigere end de vindmøller, der bruges i dag, påpeger en ekspert.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Artiklen blev bragt første gang 30. maj 2024.

Der er store udfordringer med økonomien bag regeringens stort anlagte energiøer, men med en målrettet forskningsindsats kan det hårdt prøvede regnskab få en håndsrækning i milliardklassen.

Sådan lyder et opråb nu fra Jacob Østergaard, der er professor i energisystemer ved DTU.

Vores hypotese er, at vi med de mest lavthængende frugter kan spare 20 milliarder kroner på en energiø på 10 GW.

Jacob Østergaard
Professor og divisionschef, Institut for Vind og Energisystemer ved DTU

Han kalder det en "bunden opgave" at udnytte vinden i Nordsøen og Østersøen med energiøerne, hvis EU’s grønne målsætninger skal opfyldes.

"Samtidig er det en super forretningsmulighed for Danmark, fordi vi er teknologiledere på det her område. Men hvis vi skal være først med energiøer og bringe omkostningerne ned, kræver det en udvikling af teknologien på samme måde, som da vi lavede landvind og begyndte at sætte møller på havet," siger Jacob Østergaard og fortsætter:

"Vi har nogle idéer til, hvordan man kan høvle en hel del af prisen på en energiø og samtidig bevæge sig længere op ad læringskurven, så teknologien kan blive mere konkurrencedygtig."

Opråbet fra professoren kommer efter, at der i de seneste måneder på ny er blevet stillet spørgsmål til økonomien i det politiske prestigeprojekt med to energiøer i Nordsøen og ved Bornholm.

I maj meldte klimaminister Lars Aagaard (M) ud, at det er helt urealistisk at få afklaring på finansieringen af energiøerne inden 2030, og dagen efter meldte Dansk Folkeparti sig ud af forliget om Energiø Bornholm med henvisning til, at den kan komme til at koste statskassen cirka 30 milliarder kroner.

"Der er store besparelsespotentialer, som vi lige nu mangler at tage med i regnestykket. Vores hypotese er, at vi med de mest lavthængende frugter kan spare 20 milliarder kroner på en energiø på 10 GW. Men det kræver noget udvikling, analyse og verifikation," siger Jacob Østergaard.

Fakta

Om energiøerne

Energiøerne har til formål at samle og fordele strøm til Danmark og nabolandes elnet samt producere grønne brændstoffer ved hjælp af power-to-x-teknologi fra omkringliggende havvindparker.

Energiø Bornholm skal efter planen levere tre gigawatt i 2030, og det samme skal Energiø Nordsøen i 2033. Tre gigawatt svarer til cirka tre millioner danske husstandes elforbrug.

På længere sigt er det målet, at energiøen i Nordsøen skal udvides til 10 gigawatt. Sidste år satte regeringen dog projektet på pause, da nye beregninger viste en regning til staten på op over 50 milliarder kroner.

 

Nøjes med billigere dele

Én af besparelserne kan for eksempel findes ved at stille færre krav til de vindmøller, der skal bruges i projekterne, påpeger professoren.

Hvor vindmøller i dag sluttes direkte til elnettet og derfor skal kunne styre spændingen og leve op til en række krav, er det ikke i samme grad nødvendigt på en energiø med et isoleret energisystem uden normale forbrugere.

"Du får nogle billigere løsninger, fordi du optimerer systemdesignet og dermed forsimpler delene i produktionen. Ved at lempe på kravene til vindmøllerne og transformerstationerne kan du nøjes med nogle billigere dele og så kan du spare penge," siger Jacob Østergaard.

Han understreger, at der er tale om overslagsberegninger, og at der også er behov for at udvikle og verificere løsningerne og et samarbejde mellem aktørerne, før besparelsespotentialerne kan høstes.

"Jeg forestiller mig noget, der svarer til de strategiske forskningsindsatser, der er lavet med Innovationsfondens Innomissions, der kræver et økosystem af aktører, der arbejder sammen. Det er nogle indsatser på et par hundrede millioner kroner."

Siger du ikke bare det her, fordi du selv er forsker og vil have penge til forskning?

"Nej, vi har masser at lave og er fuldt beskæftiget. Jeg siger det her, fordi jeg faktisk mener, at Danmark og den danske industri går glip af noget. Og fordi det er super vigtigt for den grønne omstilling, at vi får taget det her skridt," siger professor Jacob Østergaard.  

Forskning er kun én brik

I energisektorens erhvervsorganisation Green Power Denmark kalder man indsparket fra DTU-professoren både "rigtigt" og "godt".

"Med energiøerne skal tingene laves på en anden måde, så man er nødt til at finde på nye løsninger, og det kræver forskning. Det er bestemt et vigtigt og nødvendigt element, og pointen om, at der er penge at spare, er også helt rigtig. Det er også relevant for, at vi som land kan eksportere teknikken i at lave energiøer," siger direktør for vedvarende energiproduktion Thomas Aarestrup Jepsen.

Hvis energiøerne skal komme op at køre, er der dog andre mere regulatoriske udfordringer, som er vigtigere at få afklaret, mener han.

"Alle energiøer kræver en forbindelse mellem to lande, og det kræver nye løsninger i forhold til sammenkoblinger, og det kræver også løsninger på, hvem der skal betale for de kabler. Alle parter skal være med på at betale, før det giver mening. Det er sådan nogle forhold, der udgør udfordringerne lige nu," siger Thomas Aarestrup Jepsen og fortsætter:

"Forskningen har ret i, at der på den tekniske del kan være noget potentiale i at forske, der kan spare os penge. Det er jeg ikke i tvivl om. Men set med vores blik er det én brik af mange."

 

Ikke tid til at slå op i banen

Green Power Denmark-direktøren har i den forbindelse også en opsang til de politikere, der på det seneste har udtrykt bekymring over de økonomiske udsigter ved energiøerne.

De skal minde sig selv om særligt to forhold, påpeger han.

"Det første handler om forsyningssikkerhed. Det gælder især Sjælland, som kan blive udfordret i de kommende år. Hvis man har en intention om, at der skal være industri og arbejdspladser på Sjælland, som kan stole på, at der er strøm i kontakten, er man også nødt til at investere i det. Det er en gratis omgang bare at melde sig ud; så må man som minimum svare på, hvad der skal stå i stedet," siger Thomas Aarestrup Jepsen med henvisning til Energiø Bornholm.

Medmindre vi har tænkt os at genåbne kulkraftværker eller blive mere afhængige af gas fra Rusland, handler opgaven også om at blive fri af de her ting. Hvis du ikke er klar politisk til at træffe nogle svære beslutninger og tage noget risiko for at gøre det, bliver konsekvensen i stedet strømudfald eller meget høje elpriser.

Thomas Aarestrup Jepsen
Direktør for vedvarende energiproduktion, Green Power Denmark

Det andet forhold er også gældende for diskussionerne om havvind og det nye brintrør, fortæller han.

"Det handler om, at nøglen til at få flere private investeringer i spil er, at staten hjælper med at tage noget risiko. Derfor er det enormt vigtigt, at der politisk kommer mere appetit på at tage risiko. Vi taler ikke nødvendigvis om støtte, men om at afhjælpe risiko og usikkerhed. Hvis man i stedet slår op i banen, så snart det bliver svært, tror jeg ikke, vi når særligt meget."

Er det ikke politisk legitimt at mene, at der er en grænse for, hvor stor den risiko må løbe op i for staten og skatteborgerne?

"Det er selvfølgelig helt legitimt, og jeg er heller ikke nervøs for diskussionen om, hvordan man bruger skatteborgernes penge bedst muligt. Jeg siger bare, at det er en gratis omgang at mene, at alt går for stærkt med den grønne omstilling, og at man derfor ikke længere vil være med."

Er I bekymret for, at der er flere politikere, der vælger det?

"Det her handler jo ikke kun om klimaet. Medmindre vi har tænkt os at genåbne kulkraftværker eller blive mere afhængige af gas fra Rusland, handler opgaven også om at blive fri af de her ting. Hvis du ikke er klar politisk til at træffe nogle svære beslutninger og tage noget risiko for at gøre det, bliver konsekvensen i stedet strømudfald eller meget høje elpriser. Og så er det jo den konsekvens, man må byde danskerne," siger Thomas Aarestrup Jepsen og afslutter:

"Jeg siger ikke, at det er et valg mellem Energiø Bornholm eller højere elpriser. Men det er ikke tiden til at slå op i banen."

Mens Energiø Nordsøen er sat på pause offentliggjorde Energistyrelsen i maj en ny plan for etableringen af Energiø Bornholm. Læs mere om det her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Østergaard

Professor og divisionschef, DTU Vind og Energisystemer, formand for H.C. Ørsted Prisen
civilingeniør (DTU 1995)

Thomas Aarestrup Jepsen

Direktør, VE-produktion, Public affairs og kommunikation, Green Power Denmark
cand.soc. (CBS 2009)

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024