Amerikansk ekspert: Biden får brug for hjælp i Arktis

FOKUS: Når Joe Biden og hans folk i dag indtager Det Hvide Hus, så får den nye amerikanske præsident brug for europæisk og nordisk hjælp til at sætte agendaen i Arktis, vurderer en amerikansk ekspert.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Det danske kongerige kan komme til at spille en afgørende rolle, når den nye amerikanske præsident Joe Biden og hans folk skal i gang med det arktiske arbejde. Joe Biden, som onsdag officielt indsættes som amerikansk præsident, får nemlig brug for hele Europa og Nordens hjælp, mener en amerikansk ekspert.

”Vi får brug for jeres gode ideer og jeres lederskab til at fortælle os, hvad vi skal fokusere på når det kommer til Nordeuropa og Arktis. Især det første år. Hjælpe os med at sætte agendaen,” siger Rachel Ellehuus, der er vicedirektør og senior fellow ved tænketanken Center for Strategic and International Studies (CSIS) i Washington.

Obama ignorerede Arktis
I Rachel Ellehuus' optik, så havde den nu afgående præsident Donald Trump fokus på investeringer og forretningsmuligheder i Arktis. Forgængeren Barack Obama ignorerede i sine otte år som præsident fra 2009 til 2017 delvist Arktis, mener Rachel Ellehuus.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00