Amerikanske krigsskibe vil operere ud fra Færøerne og Grønland

PATRULJE: Den amerikanske flåde ønsker at etablere faciliteter i færøske og grønlandske havne, som amerikanske krigsskibe fast kan bruge under patruljer i Arktis. Flådens øverstkommanderende i Europa besøger i disse dage Danmark og Færøerne.

Den amerikanske destroyer USS Donald Cook besøgte Færøerne i oktober 2019.
Den amerikanske destroyer USS Donald Cook besøgte Færøerne i oktober 2019.Foto: Arktisk Kommando
Andreas Krog

Vi har samtaler om lokationer, som kan være nyttige for at give ikke bare US Navy men Nato muligheder i det høje nord. Grønland har nogle af de muligheder.

Robert P. Burke
Admiral, US Navy

US Navy har planer om inden for kort tid at kunne være permanent tilstede med krigsskibe i de arktiske farvande. For at det kan lade sig gøre, har amerikanerne brug for infrastruktur i form af havne, hvor de blandt andet kan tanke og genforsyne skibene. Her er Færøerne og Grønland centrale brikker.

”For at kunne være der (i Arktis, red.) har vi brug for steder, hvor vi har mulighed for at gentanke, genforsyne og reparere vores skibe samt operere ud fra,” sagde den øverstkommanderende for den amerikanske flåde i Europa og Afrika, admiral Robert P. Burke, ved en pressebriefing for Altinget og andre danske medier i København tirsdag.

Muligheder i Grønland
Admiral Burke er i disse dage på rundtur i det danske kongerige. Tirsdag var han til møder i Forsvarsministeriet i København og onsdag aflagde admiralen Færøerne et besøg.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00