Asiater lune på det kolde nord

INDTOG: Med et miks af topministre og dansere satte Japan og Kina sit tydelige præg på den store Arctic Circle-konference og gav tydeligt udtryk for, at de har øjnene stift rettet mod nord.

(REYKJAVIK) Rispapirmodellerne af pandabjørne lyste om kap med det begejstrede blik i øjnene på Kinas ambassadør til Island, Jin Zhijian, da han lørdag aften ved den største internationale konference om Arktis, Arctic Circle, i koncerthuset Harpa i Reykjavik kunne byde konferencedeltagerne velkommen til ”China night”. En stor reception, hvor kineserne diskede op med forårsruller og vin samt taler, danseopvisning og en form for tryllekunst.

Den kinesiske aften – hvor det også var muligt at få et eksemplar af en hyldestbiografi om Kinas leder Xi Jinping – var kulminationen på en konference, som Kina sammen med Japan havde sat sit store fingeraftryk på. Ikke kun med mad, drikke og dans. Men også med topministre og direkte budskaber. De to lande har nemlig blikket stift rettet mod nord og på at få indflydelse på udviklingen i Arktis i de kommende år.

Det ideelle Arktis
Det startede ved åbningen af konferencen fredag, hvor Japans udenrigsminister, Tarō Kōno, var hovedtaler.

Login