Bekymring om Danmark kan modstå amerikansk pres

POWERPLAY: Færøsk folketingsmedlem frygter, at Danmark giver køb på ambitionen om lavspænding i Arktis og blindt følger USA's ønsker. De radikale ser dog en mulighed for fælles dansk-amerikansk fodslag.

Det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale er bekymret for at Danmark vil følge USA's vink og ønsker i Arktis. 
Det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale er bekymret for at Danmark vil følge USA's vink og ønsker i Arktis. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Arktis skal forblive et lavspændingsområde. Det har gennem årtier været den røde tråd i skiftende danske regeringers tilgang. Ikke bare regeringer i Danmark. Også i Folketinget samt i landsstyrene og parlamenterne i Nuuk og Tórshavn. Det har gennemsyret det danske rigsfællesskabs approach over en bred kam.

De seneste to år har USA for alvor fået øjnene op for hvad der sker i Arktis og har taget en række meget konkrete tiltag for at øge ikke mindst sin militære tilstedeværelse i regionen.

Det får det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale fra det socialdemokratiske parti Javnaðarflokkurin til at blive bekymret. Bekymret for at Danmark vil følge USA's vink og ønsker, sådan som vi ifølge Sjurður Skaale har gjort det i flere årtier i Mellemøsten med blandt andet deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00