Danmark kan lære af Norges erfaringer med Rusland

Når Danmark på et tidspunkt formentlig skal til at forhandle med Rusland om grænsedragningen på kontinentalsoklen i Arktis, så kan vi have stor nytte af at læne os op ad Norges erfaringer med at forhandle med Rusland. Det mener seniorforskerne Hans Mouritzen og Mikkel Runge Olesen fra Dansk Institut for internationale studier (DIIS).

"Den norsk-russiske aftale om Barentshavet og Det Arktiske Ocean fra 2010 fremstår i dag i den politiske og akademiske debat om Arktis’ fremtid som et lyspunkt og et eksempel på, hvordan en lille stat sommetider kan nå frem til en forholdsvis ligeværdig aftale med en stor nabo. Danmark har endnu uafsluttede territorialspørgsmål i forhold til Rusland i form af modstridende kontinentalsokkelkrav under det Arktiske Ocean. Derfor er det nærliggende at forsøge at lære af erfaringerne fra den norske succes," skriver seniorforskerne i et nyt brief med titlen "Hvad vi kan lære af Norge".

Forhandlingerne om opdelingen af Barentshavet gik godt og en aftale med Rusland kom på plads. Men Norge har også dårlige erfaringer med Rusland - som Danmark også kan lære noget af.

Login