Danmark skal betale og Grønland skal have arbejdspladser ud af oprydning

Når der inden længe sættes gang i oprydningen efter det amerikanske forsvars aktiviteter under Anden Verdenskrig og i årene derefter på mindst tre lokationer på Grønland, så skal oprydningsarbejdet komme det grønlandske samfund til gode. Ikke blot ved at gøre de flotte landskaber endnu flottere, når eksempelvis flere tusind rustne olietønder fjernes fra Bluie East Two-basen. Men også ved at oprydningsarbejdet skaber lokale grønlandske arbejdspladser.

Det slog miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen fast, da han torsdag sammen med Grønlands selvstyreformand Kim Kielsen præsenterede en aftale, der indebærer, at Danmark bruger 180 mio. kroner over de næste seks år til at igangsætte oprydningen på en række tidligere amerikanske lokationer på Grønland, hvor der i flere tilfælde stadig står rustne biler, udstyr og olietønder samt faldefærdige bygninger.

"Vi er optaget af at få inddraget lokale entreprenører i det her arbejde, for de her penge skal også gå til at skabe arbejdspladser lokalt i Grønland," fastslog Esben Lunde Larsen på et pressemøde, hvor aftalen også blev underskrevet.

Login

 • Anmeld

  Mogens Winther

  Foreligger der nærmere oplysninger om den forventede udgift for at rydde op efter amerikanernes tidligere tophemmelige atomreaktor i ”Camp Century” ?
  http://www.sciencemag.org/news/2016/08/mysterious-ice-buried-cold-war-military-base-may-be-unearthed-climate-change

  Atomreaktoren er omtalt ca. 24 minutter inde i denne film – tidligere top secret – nu afklassificeret :

  The U.S. Army’s Top Secret Arctic City Under the Ice! "Camp Century" Restored Classified Film - In the late 1950s, during the height of the Cold War, the US military constructed a secret base in the Arctic for "research" purposes.
  https://www.youtube.com/watch?v=1Ujx_pND9wg

  Ja, for her kunne partiet Venstre vel ALDRIG drømme om at sende regningen videre til skadeforvolderne, I dette tilfælde USA ?

  /mw

 • Anmeld

  leif

  Endelig.det var også på tide,selv om jeg gerne havde set,at de der sviner til skal betale.

 • Anmeld

  Af Andreas Krog

  Nej. Camp Century er ikke omfattet af aftalen. Her blev der nemlig i februar sidste år indgået en aftale om et særskilt undersøgelses- og monitoreringsforløb.

  Resultaterne af de første undersøgelser skrev vi om i august:
  http://www.arktisknyt.dk/2017/08/18/camp-century-skrot-synker/

  Først når undersøgelserne er helt gennemført kan man komme nærmere at anslå hvad en oprydning af Camp Century vil koste - og hvem der skal betale.

  Det kan i øvrigt anbefales at læse den bog om Camp Century, som udkom sidste år og som vi anmeldte her:

  http://www.arktisknyt.dk/2017/10/18/anmeldelse-grundig-indfoering-i-camp-century-problembarnet/

 • Anmeld

  Dan Petersen

  Per Stig Møllersom udenrigsminister kom for sent til et møde med den daværende amerikanske udenrigsminister Powell på Grønland, og skulle da have sagt, at Danmark vil rydde op efter USA overalt på Grønland, så det kan være en gammel aftale. Men der er ingen logik i at Danmark vil betale amerikanernes regning, slet ikke efter deres ’stunt’ ang. licitationen over civil entreprise på Thule Air Base.

 • Anmeld

  Mogens Winther

  Tak til Andreas Krog for svaret. Til Leif, Vi skulle jo nødig tjene vort forbillede over tæerne - ikke sandt ? : "Det var ikke en populær besked i København, hvor man nødig vil indlede forholdet til den nyvalgte præsident, Donald Trump, med en international møgsag.

  Derfor opfordrer Kristian Jensen grønlænderne til at tage sagen med ro. Lige nu er basen solidt indkapslet i indlandsisen, og før man kontakter amerikanerne, er det vigtigt både at undersøge både forureningen på stedet og den svære jura."

  Politiken 2016 : https://politiken.dk/udland/art5655773/Grønland-frygter-radioaktivt-udslip-fra-missilbase

 • Anmeld

  Peter Hansen

  Mit umiddelbare personlige gæt og estimat, indberegnet Camp Century, det er at en oprydning i hele Grønland, efter amerikanerne, vil koste milliarder af kroner og tage mange år.

  Derfor kan jeg kun opfordre den danske regering til, at tage kontakt til amerikanerne, og så finde en fair og rimelig aftale, som i princippet går efter devisen, forurener betaler selv for oprydningen.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  For god ordens skyld er Kim Kielsen landsstyreformand og ikke selvstyreformand, som der vist ikke er noget, der hedder.

 • Anmeld

  leif

  Nej da.USA siger hop,og så hopper vi!!!!