Danmark vil betale for USA-oprydning på Grønland

Danmark skal nok punge ud for oprydningen på de tidligere amerikanske baser på Grønland. Det lovede den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han og Grønlands selvstyreformand Kim Kielsen samt Færøernes lagmand Aksel V. Johannesen onsdag var samlet på Christiansø til det årlige Rigsmøde. Lars Løkke Rasmussen og Kim Kielsen underskrev en hensigtserklæring, som indebærer at den danske stat over de næste fem år betaler i alt 150 mio. kroner for oprydning af gamle amerikanske militæranlæg i Grønland.

Inden arbejdet kan gå igang skal Lars Løkke have Folketingets opbakning til at bevilge pengene. Det skal desuden afklares hvordan grønlandsk arbejdskraft og grønlandske virksomheder bedst muligt kan indgå i oprydningen. Parterne forventer at underskrive den endelige aftale til efteråret.

Dagens aftale er ikke den eneste oprydningsaftale Kim Kielsen har fået på plads under sit besøg i Danmark i denne uge. Tirsdag indgik Kim Kielsen og Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen således en aftale om at igangsætte arbejdet med oprydning på den tidligere flådestation Grønnedal på Grønlands sydvestkyst.

Login