Dansk militærbase gjort sommerklar

De seks såkaldte stationsspecialister på den danske militærbase Station Nord i Nordøstgrønland har knoklet løs de seneste uger for at få gjort basen klar til sommeren. En del af arbejdet har bestået i at grave bygninger og arealer fri af snemasserne og i at fjerne issålen på basens 1800 meter lange og 80 meter bredde landingsbane.

Issålen har gjort det muligt fra slutningen af marts til starten af maj at modtage en hel stribe af forsyningsflyvninger med C-130 Hercules og IL-76 transportfly. De store IL-76 fly kan nemlig ikke lande på den almindelige grusbane. Men nu er forsyningsflyvninger under "Operation Northern Falcon" gennemført og issålen skal fjernes helt, så Station Nord henover sommeren kan tage imod sine flyvende gæster med en pæn ren grusbane.

Basen bruges i stigende omfang som optankningsplads og startpunkt for diverse forskningsekspeditioner, ligesom Aarhus Universitet faktisk har etableret en forskningsstation i tilknytning til Station Nord. Stationsspecialisternes primære opgave er dog fortsat at hævde dansk suverænitet i området. En opgave de løser sammen med Sirius Patruljen, der også bruger Station Nord som mellemstation på sine slædeture rundt i den gigantiske nationalpark, som Nordøstgrønland er.

Login