Database over arktisk redningsudstyr klar

Andreas Krog

Hvis et krydstogtskib støder på et isbjerg i en fjord i Grønland eller hvis en efterforskningsplatform en dag lækker olie ud i de grønlandske farvande, så kan chefen for det danske forsvars arktiske kommando, Kim Jesper Jørgensen, fremover slå op i en database og se hvad de andre lande i Arktisk har af materiel, som det kunne være nyttigt at rekvirere til at dæmme op for den helt store katastrofe. Det kan være alt fra skibe og fly til flydespærringer, nødrationer og overlevelsesudstyr.

Databasen er udarbejdet i regi af Arktisk Råd og på et møde i Fairbanks i Alaska blev højtstående embedsmænd fra rådets otte medlemslande orienteret om den nye database, som The Emergency Prevention, Preparedness and Response Working Group har stået for at få opbygget.

De otte medlemslandes arktiske ambassadører er samlet i Fairbanks for at forberede et møde på ministerniveau i Arktisk Råd til maj. Det vil også blive afholdt i Fairbanks og markere skiftet fra et amerikansk til et finsk formandsskab for rådet, der sidste år kunne fejre 20 års jubilæum. Danmark, Norge, Canada, USA, Rusland, Finland, Sverige og Island er fuldgyldige medlemmer, mens en række oprindelige folks organisationer er med på sidelinjen. Kina, Frankrig, Tyskland, Indien, Italien, Japan, Sydkorea, Holland, Polen, Singapore, Spanien og Storbritannien er observatører. Det har Tyrkiet og EU søgt om også at blive. EU har tidligere søgt, men blev afvist i 2013, da flere af de otte medlemslande ikke var enige i EU’s forbud mod sæljagt.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00