Debat

Debattør: Kina har altså ikke finansieret grønlandske lufthavne

DEBAT: Kina har ikke haft konkrete planer om at finansiere grønlandske lufthavne. I stedet har en statslig kinesisk entreprenør deltaget i en udbudsrunde, påpeger Ulrik Tarp Jensen.

Kina ville aldrig forære kapital til Grønland uden at få uspiselige indrømmelser til gengæld, mener debattør.
Kina ville aldrig forære kapital til Grønland uden at få uspiselige indrømmelser til gengæld, mener debattør.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulrik Tarp Jensen
MBA, Peking University

Man bliver meget, meget træt. 

Kina har ikke finansieret grønlandske lufthavne. Der har ikke været konkrete planer. 

Det, som Kina har gjort, er, at en statslig kinesisk entreprenør har deltaget i en udbudsrunde om lufthavnsbyggeri. Denne entreprenør har selvfølgelig adgang til at få tilknyttet finansieringskapital, men det var ikke det, som lå i udbudsrunden.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Danske Bank var inde som potentiel international låneformidler, og denne tender skulle også være international. 

Kina udlåner normalt ikke penge til projekter til en rente, som kan konkurrere med det internationale lånemarked. Det er derfor, at kinesisk kapital ender op i lande med kreditværdighedsproblemer.

Hvis København skal vågne op, så er det ved at finde ud af, hvad Danmark og rigsfællesskabet virkelig gerne vil, og så bygge sine alliancer op om denne målsætning

Ulrik Tarp Jensen
MBA, Peking University

Jeg er blevet direkte spurgt af den kinesiske entreprenør CCCC, om de skulle tilbyde lånefinansiering, men det var hverken noget, som lå på bordet, eller som ville være aktuelt, såfremt den internationale tender var blevet gennemført. 

Entreprenøren ville desuden i høj grad benytte sig af lokale underentreprenører, sådan som man normalt gør i den slags byggeprojekter. Ind, byg og så ud igen.

Har de facto solgt Grønland
Det, som jeg ser nu, er politologers tankespind omkring strategi om fantasiscenarier, som intet har med virkelighedens verden at gøre. 

Man skal altså have grundigt styr på pengestrømme og påvirkningsmuligheder, hvis man skal bruge det til andet end en simpel skræmmekampagne som i dette tilfælde med danske håndlangere. Undskyld, "eksperter" er dygtigt benyttet til at gå USA's ærinde.

Jo, Kina kan udgøre en trussel, og man skal være opmærksom. Som det er på nuværende tidspunkt, har Danmark de facto endnu engang solgt Grønland til USA hen over hovedet på Grønland, fordi man ikke vil betale det, som det koster at have suværæniteten på verdens største ø.

Læs også

Ingen krav til USA
Ingen i disse dage stiller USA det krav, at de skal betale et årligt milliardbeløb for at leje Thulebasen.

Hvis den er så vigtig, er det småpenge for USA, men som andre stormagter er USA hverken en "ven" eller spor gavmild. 

Og jo, dette sidste forhold gælder også andre stormagter, for hverken Rusland eller Kina er nogen, som man kan være "ven" med, og de er ikke gavmilde. De bruger magt og sparker døren ind, hvis ikke man afbalancerer sine strategiske interesser – nok derfor, at Island er ganske tilfreds med, at Kina har vist en interesse for dem.

Gavmildheden ses af, at Kina aldrig ville forære kapital til Grønland uden at få uspiselige indrømmelser til gengæld (og som ville blive stoppet omgående alligevel).

Se på mulighederne
Jeg er ikke pro-Kina, men jeg synes, der skal lidt realiteter på bordet, og jeg er nok en af de meget få, som har siddet i den anden ende af det kinesiske "skræmmescenarie" og diskuteret pro et kontra omkring lufthavnsprojekterne.

Hvis der skal vågnes op i København, så er det ved at finde ud af, hvad Danmark og rigsfællesskabet virkelig gerne vil, og så bygge sine alliancer op om denne målsætning. 

Hvad vil man med Grønland?

Burde det ikke snarere være en strategi om, at det suveræne grønlandske territorium i rigsfællesskabet har så vide manøvremuligheder som muligt, frem for blot enøjet at skele til den nemme løsning, som på nuværende tidspunkt er at bede USA om militært at besætte hele øen mod de trusler, som man mener, at Rusland og Kina udgør? 

En slags dansk kapitulation, som selvfølgelig har fortilfælde i 9. april.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00