Derfor ville Danmark have Kina med i Arktisk Råd

Når Danmark varmt talte for at give Kina den observatørstatus i Arktisk Råd, som landet fik i 2013, så var der ifølge to forskere fra RUC tale om en klassisk såkaldt "småstats normativ dagsorden", hvor det handler om at indkapsle store (og voksende) magter i et netværk af forpligtende aftaler og institutioner.

At være en ansvarlig international aktør og en fortaler for en normativ dagsorden passer pænt med Danmarks selvopfattelse. Men København har tiltrukket en betydelig kritik for det, som nogle så som et forsøg på at undergrave Arktisk Råd. Kritikken er blevet fremført af ngo’er, der repræsenterer indfødte mennesker og miljøgrupper samt andre af Arktisk Råds medlemslande som Island, Sverige og Finland.

I en artikel i magasinet "European Politics and Society" undersøger de to forskere Michael Kluth og Kennet Lynggaard tre mulige forklaringer på den danske støtte til Kina:

Login

  • Anmeld

    leif

    Ja det er dejligt at få bekræftet at vi er en småstat og ikke et agressivt imperium.Vor tilstedeværelse i Grønland og på Færøerne ,kan kun betegnes som en konstatering af,at det tilsyneladende er vigtigere for regeringen at deltage i fjerne flag-waving operations for at tækkes USA.Der efterlyses stadig en robust tilstedeværelse deroppe,samt et vågent øje i Baltikum!!!!