Efterretningstjeneste: Rusland opruster og ønsker stabilitet i Arktis

TRUSSEL: Rusland ønsker stabilitet og forudsigelighed i Arktis, men samtidig opruster landet. Sådan lyder vurderingen fra Norges militære efterretningstjeneste.

Rusland spiller både sikkerhedspolitisk og økonomisk på flere strenge i Arktis, lyder vurderingen fra Norges militære efterretningstjeneste, Etterretningstjenesten, i tjenestens trusselsvurdering for 2020, som blev offentliggjort tidligere på måneden.

Det suverænt største land i regionen ønsker fred, fordragelighed og forudsigelighed, så man kan drage nytte af regionens ressourcer, og stadigt flere skibe får lyst til at benytte Nordøstpassagen som en hurtig smutvej mellem Europa og Asien.

"Udvikling af Arktis og udnyttelse af naturressourcer er af stor national betydning for Rusland. En stabil og forudsigelig situation i Arktis er derfor i de russiske myndigheders interesse, og Kreml lægger vægt på samarbejde og lav spænding i sin diskussion af området. Når Rusland overtager formandskabet for Det Arktiske Råd i 2021, vil landet sandsynligvis bruge forummet som en vigtig platform både for at lette samarbejdet i regionen og for at styrke Ruslands image som en ansvarlig aktør," skriver efterretningstjenesten i vurderingen. 

Login