Eksperter: Danmark bør holde øje med USA's charmeoffensiv

Danske politikere bør holde et vågent øje med USA's tilnærmelser til Grønland, lyder det fra ekspert oven på udnævnelsen af topdiplomat som USA's Arktis-koordinator.

I slutningen af juli blev James DeHart udnævnt til at være den amerikanske regerings Arktis-koordinator. At valget faldt på karrierediplomaten DeHart, der har stor erfaring med international forsvars- og sikkerhedspolitik, er ifølge flere eksperter endnu et udtryk for, at Washington har indset, at regionen får stadig større betydning for den geopolitiske konkurrence med Rusland og Kina.

”(...) jeg finder det selvfølgelig interessant, at den person de indsætter på posten har langt større erfaring med storpolitik (end forgængeren, red.),” siger den canadiske forsvarsekspert Rob Huebert fra University of Calgary til Radio Canada International.

Forbedre forhold til Grønland
Posten som Arktis-koordinator har været ubesat i mere end tre år. At stillingen nu bliver besat ser Huebert som et udtryk for, at Trump-administrationen er blevet mere optaget af udviklingen i Arktis.

Login