Eksperter: Vanskelig militær balancegang for Danmark i Arktis

Danmark er i Arktis udsat for et krydspres fra stormagterne USA og Rusland, samtidig med, at der skal tages hensyn til Grønland og Færøerne. Det gør det nødvendigt med en stor portion udenrigspolitisk ekvilibrisme, konkluderer to forskere i ny stor undersøgelse.

Foto: Søværnet / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Det er ikke nemt at være Danmark i Arktis. På den ene side skal vi forsøge ikke at blive klemt i den stormagtsrivalisering mellem USA og Rusland, som har været tiltagende gennem flere år. Den kommer blandt andet til udtryk i stigende amerikansk militær tilstedeværelse og fortsat russisk udbygning af militærbaser.

På den anden side skal vi give plads til Færøerne og Grønland, mens vi også holder fast i, at Kongerigets udenrigs- og sikkerhedspolitik i sidste ende formuleres og fastlægges i København.

Det kræver, at vi holder tungen lige i munden, konkluderer en ny rapport fra Center for militære studier ved Københavns Universitet.

”Danmark skal kunne udføre balancekunst i forsøget på at få Grønlands og Færøernes forventninger til at harmonere med danske interesser og stærke ønsker fra allierede samt en håndfast, men dialogsøgende, tilgang til konkurrenter,” fremgår det af rapporten "Rigsfællesskabets arktiske militærstrategiske problemkompleks", der er udarbejdet af centerets konstituerede leder Kristian Søby Kristensen og Lin A. Mortensgaard.

Ifølge de to forskere, så udfordres Danmark og Rigsfællesskabet militærstrategisk i Arktis og Nordatlanten i særlig grad af fire sammenhængende bestanddele, som hver især indeholder overvejelser og afvejninger med potentielt store politiske konsekvenser:

1) baserettigheder,

2) luftrumsovervågning og -forsvar

3) øvelser og træning

4) ubådsjagt og maritim kontrol.

0:000:00