Færinger skal til stemmeurnerne

VALG: På Færøernes nationaldag har lagmand Aksel V. Johannesen udskrevet lagtingsvalg. 

Den færøske lagmand Aksel V. Johannesen fra det socialdemokratiske parti Javnaðarflokkurin benyttede mandag åbningen af det færøske parlament Lagtinget til at udskrive valg til selvsamme forsamling til afholdelse lørdag 31. august.

Det var den sidst mulige dato, da der ligesom i Danmark skal være valg mindst hvert fjerde år, og det seneste lagtingsvalg var tirsdag 1. september 2015.

Mandag er Færøernes nationaldag, Olai, hvor parlamentet traditionelt åbnes. Og i netop åbningstalen annoncerede Aksel V. Johannesen valget.

Udsigt til valggyser
Johannesens koalition bestående af Javnaðarflokkurin, Tjóðveldi og Framsókn har gennem en længere periode været bagud i meningsmålingerne i forhold til den borgerlige koalition bestående af Fólkaflokkurin og Sambandspartiet. Men de fire store partier − Javnaðarflokkurin, Tjóðveldi, Fólkaflokkurin og Sambandspartiet − ligger tæt i meningsmålingerne, så der kan være udsigt til en valggyser.

Liberale Sambandspartiet ligger bedst i målingerne og erobrede ved folketingsvalget i juni den ene af de to færøske pladser i Folketinget. Samtidig genvandt Javnaðarflokkurin sin folketingsplads.

Siden indførelsen af Grundloven i 1848 har der kun været valg til Folketinget på en lørdag én gang. Det var lørdag 26. februar 1853. Det er dog ikke ualmindeligt med lørdagsvalg på Færøerne. Således blev lagtingsvalgene i 2008 og 2011 afholdt på lørdage, mens valget i 2015 blev afholdt på en tirsdag − den suverænt mest benyttede ugedag til folketingsvalg.

Forrige artikel Lollik ny grønlandsordfører for S Lollik ny grønlandsordfører for S Næste artikel Minister sender grænsestrid et stort skridt nærmere en løsning Minister sender grænsestrid et stort skridt nærmere en løsning
Dagens podcast: Hvorfor er alle pludselig så glade for Grønland?

Dagens podcast: Hvorfor er alle pludselig så glade for Grønland?

PODCAST: Lars Løkke løste tre historiske sager for grønlænderne i sin statsministertid, Mette Frederiksen har allerede haft to møder med landsstyreformanden, og nu taler Trump om at købe Grønland. Hvorfor nyder grønlænderne så stor bevågenhed?