Færøerne: Lagmand forsøger at gå uden om valgets store vinder

RESULTAT: Det konservative oppositionsparti Fólkaflokkurin blev den store vinder ved det færøske lagtingsvalg. Den tabende socialdemokratiske lagmand vil dog ikke bare uden videre overlade roret. 

Færøernes lagmand, Aksel V. Johannesen, kommer ud af stemmeboksen efter at have afgivet sin stemme ved lørdagens lagtingsvalg.
Færøernes lagmand, Aksel V. Johannesen, kommer ud af stemmeboksen efter at have afgivet sin stemme ved lørdagens lagtingsvalg.Foto: Tróndur Dalsgarð/Scanpix
Andreas Krog

Med en fremgang på 5,6 procent og to mandater blev det konservative parti Fólkaflokkurin den store vinder ved lørdagens lagtingsvalg på Færøerne. Partiets formand erklærer sig da også parat til at stå i spidsen for en ny borgerlig koalition, der skal overtage magten fra den nuværende centrum-venstre-koalition.

”Det vil jo være naturligt. Vi står som vindere, og valget viser, at folk nu gerne vil have os, som har været i opposition, til at lede, siger Fólkaflokkurins formand, Jørgen Niclasen, til Ritzau.

Tælle til 17
Niclasen skal dog ikke vide sig alt for sikker. Den siddende lagmand, Aksel V. Johannesen fra det socialdemokratiske parti Javnaðarflokkurin, agter nemlig at se, om ikke han kan danne en koalition uden om Fólkaflokkurin, der fik knap hver fjerde stemme. Det kunne være med det liberale parti Sambandspartiet og/eller et eller flere af de mindre partier. Det skriver flere færøske medier søndag.

Javnaðarflokkurin og Johannesen fik en tilbagegang på 2,3 procent, ligesom de to øvrige partier i den regerende koalition, Tjóðveldi og Framsókn, måtte notere mindre tilbagegange. Det gav en mandattilbagegang, og dermed mistede koalitionen sit flertal i Lagtinget, hvor der med 33 pladser er brug for at kunne tælle til 17.

Til gengæld fik Aksel V. Johannesen personligt et godt valg, da han med 2.327 stemmer blev valgets helt store stemmesluger. Næsten dobbelt så mange stemmer som nummer to, Sambandspartiets Bárður á Steig Nielsen, og mere end tre gange så mange stemmer som Jørgen Niclasen, der kun fik tredjeflest stemmer blandt sit partis kandidater.

To nye partier var opstillet til lagtingsvalget, men ingen af dem kom ind. Det var partiet Framtakið − fyri rættinum at velja kannabis, der går ind for lovliggørelse af cannabis, og partiet Føroyaflokkurin.

Af de 37.827 stemmeberettigede vælgere på Færøerne afgav 33.779 en stemme. Det svarer til 89,7 procent.

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Aksel Vilhelmson Johannesen

Lagmand, Færøernes Landsstyre, partileder (Javnaðarflokkurin)
cand.jur. (Københavns Uni. 2004)

0:000:00