Grænseproblemer kan være løst snart

LØSNING: De grænseproblemer, som igennem længere tid har stukket en kæp i hjulet på dansk Arktis-forskning, bliver formentlig snart løst. Inden sommerferien vil det nemlig igen være muligt at flyve fra Svalbard direkte ind til Station Nord i Nordøstgrønland, forventer Forsvarsministeriet.

Hvis alt går, som Forsvarsministeriet håber, så kommer forskere fra Aarhus Universitet snart igen til at kunne flyve den hurtigste og billigste vej ind til universitetsforskningsstation Villum Research Station, der ligger i Nordøstgrønland lige ved siden af Forsvarets base Station Nord. Det samme gør sig gældende for de mange andre danske og internationale forskere, som benytter Villum Research Station som udgangspunkt for deres arktiske feltarbejde.

Det er nemlig planen, at Station Nord inden sommerferien skal opnå status som Schengen-grænseovergangssted. Det oplyser Forsvarsministeriet til Altinget.

Omvej på flere tusind kilometer
Den hurtigste vej for forskerne til Station Nord og Villum Research Station – hvis ikke det er muligt at få et lift med Forsvaret direkte fra Danmark – er at flyve via Svalbard. Men da Station Nord i dag ikke er Schengen-kontrolpost og da den norske ø Svalbard ikke er en del af Schengen-området, så skal rejsende fra Svalbard til Station Nord rejse via eksempelvis Kangerlussuaq eller Nerlerit Inaat for at komme til stationen. En omvej på flere tusind kilometer, som får transportomkostninger til at blive tredoblet.

Login