Her er vores naboers arktiske forskningsskibe

TIL SØS: Mens Danmark snart kan stå uden arktisk forskningsskib, så har Norge netop bygget et supermoderne fartøj, mens Grønland og Færøerne modtager nye skibe meget snart. Flere andre lande er også med helt fremme. 

Mens de danske politikere tøver med at give de penge, der skal til, for at Danmark også i fremtiden kan have et forskningsskib, der kan sejle i de arktiske egne, så ser det helt anderledes ud i en række arktiske og ikke-arktiske nationer. I blandt andet Norge, Sverige, Finland og Storbritannien har man netop taget helt nye skibe i brug.

Danske arktisforskere kommer sandsynligvis til at stå uden adgang til dansk forskningsskibskapacitet fra 2023 og 12 måneder eller længere tid frem. Det skyldes, at Danmarks eneste nuværende forskningsskib, som kan operere i de arktiske farvande, DTU's Dana IV, står foran pensionering ved udgangen af 2022. Og der er endnu ikke bevilget det statslige tilskud til et nyt skib, Dana V, som DTU har brug for for at få businesscasen til at hænge sammen. Det drejer sig om 180 millioner kroner.

For at Dana V kunne være stævnet ud, så snart Dana IV lagde til kaj for sidste gang, så skulle pengene være bevilget senest ved årsskiftet. Det blev de ikke, og lige nu arbejder et tværministerielt embedsmandsudvalg på at finde pengene. Men for hver måned der går, kommer der til at være en måneds hul mellem, at Dana IV stopper med at sejle, og Dana V kan erklæres operativ.

Login