Debat

IA: Arbejdet er ikke færdigt

DEBAT: Arbejdet med at sikre bedre arbejdsvilkår for grønlandske anstaltsbetjente er ikke færdigt, men kun lige gået igang, lyder det fra Inuit Ataqatigiit i modsvar til hård kritik af partiets ageren i sagen.

Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Aaja Chemnitz Larsen
Cand.scient.adm, medlem af Folketinget for Inuit Ataqatigiit

Tak for at åbne debatten op, Hans, med dit indlæg "Studerende: Forfejlet forestilling giver lønløft til anstaltsbetjente i Grønland" på Altinget den 15. april. Måske er det overraskende, men jeg er dybt enig i din kritik. Jeg deler din bekymring for at fokus i aftalen om lønløft til anstaltsbetjentene, ikke også  handlede om uddannelse.

Inuit Ataqatigiit ønskede fra allerførste forhandlingsmøde i januar, at afsætte penge til at styrke anstaltsbetjentenes uddannelse. Løbende har vi peget på krav om længere uddannelse, mere teori og ikke mindst mere sidemandsoplæring. 

Helt konkret pegede jeg på en trappemodel, hvor anstaltsbetjente fra første dag fik løftet lønnen, men også at en del af pengene første år gik til mere uddannelse. Jo mere uddannelse de fik, jo mere i lønningsposen. Det er også beskrevet her. For mig hænger uddannelse og kvalifikationer sammen med lønniveau. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vores ønske om at afsætte penge til uddannelse blev afvist. Sådan er det nu engang i politik. Aftalen er kompromisets kunst, som er helt centralt i politik. 

Der er for mig ingen tvivl om, at lønløftet er faldet på et tørt sted. Flere af vores kontakter, hos både Kriminalforsorgen og hos Politiet, har nået at skifte job i de år vi har forhandlet. Pga. urimelige lønvilkår. Flere i Kriminalforsorgen måtte have to jobs for at betale faste udgifter, og modtage boligsikring pga. den lave løn.

Vores ønske om at afsætte penge til uddannelse blev afvist. Sådan er det nu engang i politik. Aftalen er kompromisets kunst, som er helt centralt i politik.

Aaja Chemnitz Larsen
MF, Inuit Ataqatigiit

Længere uddannelse kræves i kommende forlig
Men jeg kæmper videre og har meddelt Justitsministeren, at det bliver vores krav til Kriminalforsorgsforliget, som sættes igang inden længe. Vi ønsker at hæve uddannelsen for anstaltsbetjente fra 2 år til 3 år. Der er flere ting, at vinde ved det. 

At øge uddannelse fra 2 til 3 år vil styrke argumentet for et permanent lønløft. 

Uddannelsen i Grønland bør udover mere teori være tilpasset til virkeligheden. Anstalterne er presset i dag og sidemandsoplæring skal måske fylde mere i starten, så ikke alle betjentene sidder på skolebænken på samme tid.

Flere værktøjer til at håndtere konflikter og mere komplekse kriminelle baggrunde hos de indsatte. Meget fokus er på de nye anstalt i Nuuk, men rundt omkring i landet på alle syv anstalter kæmpes der dagligt en imponerende kamp for at vende udviklingen. 

På mange måder er de indsatte udtryk for de udfordringer vi har i vores samfund. Sociale problemer vi ikke har taget hånd om. Derfor er det også svært at få vendt udviklingen og stoppe de mange gengangere.

Bedre arbejdsmiljø
Penge er ikke alt. Bedre løn luner, men ny undersøgelse har vist at 33 procent af anstaltsbetjentene har stress, mens 25 procent har høj grad af PTSD. En mangel på hænder og kollegaer, bl.a. pga. af lønnen er en del af svaret, men ikke det fulde svar. Flere redskaber og mere kompetence tror jeg også er en del af løsningen sammen med ledelse og supervision. 

IA pressede på for at vi fik landet en delaftale. Jeg er glad for aftalen er landet og vores anstaltsbetjente nu kan se frem til en mere rimelig løn. Arbejdet er ikke færdigt, men kun lige gået igang. 

Personligt hilser jeg flere stemmer i debatten velkommen. Konstruktiv og nuanceret debat fremmer gode løsninger.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Aaja Chemnitz Driefer

MF (IA), formand, Arktiske Parlamentarikere
cand.scient.adm. (Ilisimatusarfik 2004)

0:000:00