Ikke-arktiske stater vil også lege med i Arktis

STRATEGI: Når lande som Frankrig, Japan og Storbritannien formulerer arktiske strategier, så handler det om at markere, at medbestemmelse i Arktis ikke er forbeholdt de arktiske nationer, påpeger ekspert. 

Mens danske, færøske og grønlandske embedsmænd arbejder på højtryk med en ny arktisk strategi for Kongeriget Danmark, så dykker Altinget ned i, hvad en række andre lande har lagt af strategier for Arktis. 

Vi starter langt væk fra Nordpolen. Det er nemlig ikke kun lande med land og vand nord for Polarcirklen, som har nedfældet strategien for deres fremtidige arbejde i og med Arktis. Det har flere ikke-arktiske nationer også gjort. For selvom man rent fysisk ligger mange tusind kilometer væk, så kan man sagtens have interesse for, hvad der sker i Arktis. Og mene, at man er i sin gode ret til at øve indflydelse på udviklingen i Arktis.

Derfor har lande som Kina, Japan, Sydkorea, Tyskland, Frankrig, Italien og Storbritannien udarbejdet egentlige arktiske strategier, mens lande som Spanien, Holland, Polen og Singapore også har gjort sig tanker i større eller mindre omfang om deres syn på Arktis.

Login