Kielsen: Selvstændigheden er ret forude

DEBAT: Kolonimentaliteten er endnu ikke et overstået kapitel, men Grønland er på vej mod selvstændighed i den nærmeste fremtid, skriver landsstyreformand Kim Kielsen i anledning af tiåret for Grønlands selvstyre. 

Af Kim Kielsen 
Formand for Naalakkersuisut (Grønlands Landsstyre)

Fredag 21. juni i år, på Grønlands nationaldag kunne vi fejre, at det var ti år siden, Grønland gik fra hjemmestyre til selvstyre.

Målet om selvstændighed i vores land er bestemt ikke en ny tanke. Allerede i 1959 skrev daværende landsrådsmedlem Jørgen C.F. Olsen i Dagbladet Information, at målet for Grønland skulle være, der blev indført hjemmestyre. Grønland fik indført hjemmestyre i 1979.

Mange lande tror stadig, Grønland er en koloni under Danmark. Ikke så mærkeligt, de stadig har denne opfattelse, i den forstand at vi som land har en fortid for ikke så langt tilbage som koloni.

Den grønlandske kolonistatus er selvfølgelig ved lov ophørt. Efterfølgende har Grønland og Danmark til gengæld etableret et godt politisk samarbejde, der bygger på gensidig respekt.

At vi som folk har været en koloni, påvirker den dag i dag vores måde at tænke på. Mentaliteten fra kolonitiden sidder stadig fast hos såvel myndigheder som et folk i Rigsfællesskabet. Med andre ord: Kolonimentaliteten er endnu ikke et overstået kapitel, hverken hos dem, der var kolonien, eller os grønlændere, der var under kolonien.

Alt peger hen imod selvstændighed
Målsætningen er stadig, at Grønland bliver selvstændigt på et tidspunkt i den nærmeste fremtid. Det kan ikke være nogen hemmelighed for skiftende danske regeringer, der i øvrigt har indtaget en positiv holdning og udvist respekt for Grønlands kurs hen imod selvstændighed.

Den økonomiske udvikling i Grønland har det overordnede mål at opnå en selvbåren økonomi.

Derfor arbejder vi ikke mindst på at gøre råstofindustri til et særligt vigtigt erhverv for derigennem at opnå, at denne sektor får samme økonomisk bærende status som Grønlands største indtægtsområde, fiskeriet, sammen med turismen og øvrige landbaserede industrier.

Desværre er råstofindustrien meget afhængig af udsving på råstofpriser ude i den omliggende verden. Det betyder, at vores planer om at udvide råstofområdet mange gange er blevet bremset af den internationale prisudvikling. På trods af disse omstændigheder deltager Grønland fortsat ved råstofmesser og events for konstant at følge med i den internationale råstofudvikling.

Hjemtagelsen af myndighedsområderne
De resterende myndighedsområder, som stadig hører under Danmark, skal hjemtages i et tempo, der ikke må være forhastet. Det er i den forbindelse vigtigt, at der løbende udarbejdes grundige og velovervejede beregninger på de økonomiske konsekvenser, som hjemtagelser vil få.

Det vigtigste er, at vores befolkning i Grønland selv er i stand til at varetage de opgaver, som en hjemtagelse af nye opgaver vil medføre og kræve. Hjemtagelsen skal ikke ske blot for at hjemtage – især når konsekvensen bliver, at vi må tilkalde endnu mere arbejdskraft fra udlandet for at klare en øget mængde af arbejdsopgaver. Overtagelsen skal ske, i takt med at befolkningen også er parat til at løfte nye arbejdsområder.

Forrige artikel Havforskningscenter: Danmark risikerer at sakke bagud i havforskningen Havforskningscenter: Danmark risikerer at sakke bagud i havforskningen Næste artikel Helms: Dansk militær støtte til USA sætter Grønland i fare Helms: Dansk militær støtte til USA sætter Grønland i fare