Debat

K om Nato-kritik: Bramsen hænger i bremsen

DEBAT: Forsvarsminister Trine Bramsen (S) skal blot sætte skub i allerede aftalte investeringer for at kunne se sig fri af kritikken fra Nato. I stedet argumenterer hun hult imod kritikken, skriver Niels Flemming Hansen (K).

Det er rigtigt, at det langt fra er alle lande, der lever op til de lovede investeringer i forsvar, men Danmark bør gå forrest og vise vejen, skriver forsvarsordfører Niels Flemming Hansen (K). 
Det er rigtigt, at det langt fra er alle lande, der lever op til de lovede investeringer i forsvar, men Danmark bør gå forrest og vise vejen, skriver forsvarsordfører Niels Flemming Hansen (K). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Flemming Hansen (K)
Forsvarsordfører

I en ny rapport kritiserer Nato det danske forsvar for flere forskellige forhold. Kritikken er entydig. Planlægningen og implementeringen af det nuværende forsvarsforlig går for langsomt. Ikke alene er kritikken entydig, den er også berettiget.

Vi har i forligsgruppen lagt en fælles linje, som skal sikre Danmarks sikkerhed, og som samtidig lever op til Nato's forventninger til os som en del af den vigtige alliance, vi indgår i. Natos kritik skal ses som et vink med en vognstang for alle forligspartierne i det nuværende forlig.

Vi halter bagefter på kampkraft, beredskab og ammunition – alt sammen forhold som begrænser vores kampevne i en potentiel konflikt. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Danmark skal vise vejen
Skal jeg alligevel række en udstrakt hånd frem mod ministeren og give hende et lille plaster på, så er hun jo ikke den første forsvarsminister, som har modtaget en kritisk bedømmelse fra Nato.

Forskellen fra tidligere er bare den, at vi op gennem 00’erne kunne slippe afsted med fortsat ikke at leve op til vores forpligtigelse på to procent, idet vi aktivt lagde en stor indsats i de missioner, vi skulder ved skulder med amerikanerne deltog i i Mellemøsten.

Forsvarsministeren skal ikke opfinde den dybe tallerken, hvis hun ønsker, at Danmark lever op til vores aftale. Hvis ministeren ellers vil sætte skub i de investeringer, som allerede indgår i forsvarsforliget. Hun har mulighed for at prioritere alle tre værn.

Niels Flemming Hansen (K)
Forsvarsordfører

Det kostede ikke det helt store på bundlinjen, men det kostede på de tab, som krigene kostede. Samtidig var vi ikke en del af de mange andre Nato-lande, som skar i forsvarsbudgetterne – vi formåede at holde et nogenlunde tilforladeligt niveau. Men vi er der ikke endnu, og der er fortsat et stykke vej til, at vi lever op til vores forpligtelser, som vi har givet hele alliancen håndslag på.

Jeg er helt med på, at langt fra alle Nato-lande lever op til kravet om, at to procent af BNP skal investeres i forsvar, men skal andres nøl være vores undskyldning? I Det Konservative Folkeparti ønsker vi ikke at gemme os bag andres manglende opfyldelse. Vi opfordrer til, at Danmark lægger sig i førerfeltet og viser sig som det gode eksempel, vores øvrige allierede kan spejle sig i.

Det kræver ikke meget
Når Trine Bramsen med et skuldertræk kalder Nato's kritik for ren og skær politik og samtidig klamrer sig til argumentet, at Arktis-indsatsen ikke opgøres i Nato's regnskab for Danmarks samlede indsats, så klinger det mildest talt hult.

Jeg anerkender helt og holdent den indsats, som blandt andre Arktisk Kommando varetager i Kongerigets nordligste egne. Men at mene, at Forsvarets udstationerede i Arktis er tungen på vægtskålen for, om Danmark lever op til Nato's forventninger, har jeg svært ved at finde andet end tragikomisk. Blot for at sætte tingene i relief, så har Forsvaret ansat knap 22.000 medarbejdere, Arktisk Kommando tæller 300.

Forsvarsministeren skal ikke opfinde den dybe tallerken, hvis hun ønsker, at Danmark lever op til vores aftale. Hvis ministeren ellers vil sætte skub i de investeringer, som allerede indgår i forsvarsforliget. Hun har mulighed for at prioritere alle tre værn.

Hvis vi i Hæren får indkøbt de infanterikampvogne og ammunition, som ligger i pipeline, så begynder det at ligne noget i vores udestående med Nato. Hvis Søværnet bliver udstyret med missiler på vores fregatter, skal vi ikke længere dukke nakken, når vi mødes ved vores allierede. Hvis Flyvevåbnet investerer i overvågningsfly og lufttankningskapacitet, kan vi for alvor lave et opgør med Nato's kritik.

Det har vi som politikere et fælles ansvar for, og her stiller Det Konservative Folkeparti sig gerne i første geled for at sikre, at vi lever op til vores forpligtigelser og hermed sikrer Danmarks fremtid.

Dokumentation

TEMADEBAT: Bør Natos kritik af Danmark få os til at gentænke forsvarspolitikken?

Danmark er ikke i stand til at forsvare sig selv militært eller bidrage tilstrækkeligt til Nato, lyder det i en ny rapport fra den transatlantiske forsvarsalliance. Det er især tre kapaciteter, som Nato tvivler på, at Danmark kan levere på. Det handler om opbygningen af en tung brigade på 4.000 mand, kapacitet til ubådsjagt og kapacitet til efterretningsindhentning med fly eller droner.

Altinget benytter anledningen og spørger et hold af debattører: Har Nato ret? Er der grund til bekymring, og bør kritikken få Danmark til at gentænke vores forsvarspolitik og bruge flere penge på forsvaret? Eller er Natos hårde kritik ”blot politik”, som forsvarsminister Trine Bramsen har givet udtryk for?”

Panelet er:

Trine Bramsen (S), forsvarsminister

Martin Lidegaard (R), forsvarsordfører

Niels Flemming Hansen (K), forsvarsordfører

Mikkel Vedby Rasmussen, professor, dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, KU

Peter Viggo Jakobsen, professor ved Institut for Strategi, Forsvarsakademiet

Lars Bangert Struwe, generalsekretær, Atlantsammenslutningen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Flemming Hansen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (K), MF (K)
hh (Kolding Købmandsskole 1996)

0:000:00