Kontroversiel tale sendt til Trumps forsvarsminister

Det grønlandske selvstyres udenrigsdepartement har sendt uddrag af en ganske kontroversiel tale, som selvstyrets minister for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, holdt i december, til to centrale topfolk i den kommende USA-præsident Donald Trumps administration. Det er USAs kommende forsvarsminister James Mattis og den kommende nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, der er blevet gjort opmærksomme på talen, skriver Sermitsiaq.

I talen, der blev holdt ved Arctic Circle Forum i Canada, sagde Vittus Qujaukitsoq blandt andet, at det grønlandske landsstyre ser udmeldingen fra Donald Trump om øget økonomisk udvikling i Arktis, som noget godt for både Canada og Grønland. Med økonomisk udvikling sigter Trump blandt andet til øget olieudvinding. Udmeldingen fra Vittus Qujaukitsoq kan derfor alt andet lige ikke fortolkes som andet end en melding om, at man støtter øget olieudvinding – også i grønlandske farvande.

Vittus Qujaukitsoq fulgte i talen op med at opfordre USA til at oprette en diplomatisk mission i Nuuk. Grønland åbnede diplomatiske repræsentationer i Washington D.C. og Ottawa i 2014. Og nu er det USA og Canadas tur til at gøre det samme i Nuuk, mener Vittus Qujaukitsoq.

Login

  • Anmeld

    Svend-Erik Hansen

    Vittus Qujaukitsoq er ikke en minister. Han er et landsstyremedlem. At være minister forudsætter, man er en del af en regering. En regering forudsætter en stat.

  • Anmeld

    leif

    dET ER GODT AT kIM kIELSEN HAR SAT TINGENE PÅ PLADS.hAdske udfald mod Danmark passer sig ikke mellem venner.Kritik skal afleveres på rette sted i rette tid.