Landsstyre sparker forbud mod tung bunkerolie til hjørne

HAVMILJØ: Grønland kan sagtens følge Norges eksempel og forbyde skibes brug af tung bunkerolie i sit territorialfarvand, påpeger ekspert. Landsstyret vil i stedet afvente analyser i FN-organ.

Foto: Mads Pihl - Visit Greenland
Andreas Krog

Omkring 80 krydstogtskibe sejler i dag jævnligt i de arktiske farvande, og 28 nye skibe er på vej i de kommende år. Skibene gør Arktis mere tilgængelig for turister og bringer indtægter til de arktiske regioner, når passagererne går i land i Tórshavn, i Ilulissat eller på Svalbard.

Der er dog en miljømæssig bagside af krydstogtsmedaljen. Mere end halvdelen af krydstogtskibene i Arktis bruger nemlig såkaldt tung bunkerolie, der blandt fagfolk kaldes Heavy Fuel Oil (HFO). Det har en høj udledning af alvorligt sundhedsskadelige stoffer som bl.a. svovldioxid og partikler. Dertil kommer, at sodpartikler (black carbon) fra tung bunkerolie accelererer isafsmeltningen. Forskning har vist, at sod er skyld i en tredjedel af den opvarmning, Arktis oplever.

Tung bunkerolie er desuden så godt som umuligt at rydde op, hvis uheldet er ude, blandt andet fordi olien nedbrydes ekstremt langsomt, især i kolde egne. Et udslip af tung bunkerolie er 50 gange giftigere for fisk end udslip af let bunkerolie. 

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00