Løkke ville ikke have to supermagter på Grønland

Det er rigeligt med én supermagt på Grønland. Der er ikke behov for en mere. Det er ifølge kilder årsagen til, at den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sidste år indgik en underhåndsaftale med de øvrige ledere af partierne bag forsvarsforliget, om at genåbne Flådestation Grønnedal på Grønland, og dermed afskære et kinesisk konsortium fra at købe den nedlagte militærbase. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

USA har som bekendt Thulebasen i Nordvestgrønland, og regeringen mente ikke det ville være hensigtsmæssigt, hvis kinesiske interesser også fik en base. Ikke en militærbase. Men stadig et kinesisk "brohoved" på Grønland. Det ville kunne skade Danmarks forhold til USA. Et forhold, som Thulebasen altid har været med til at gøre tæt. Danmark får altså en stor grad af politisk "goodwill" i Washington som følge af Thulebasen. Og den goodwill ville man helst ikke sætte over styr.

Derfor blev det besluttet at opdigte et behov for at genåbne basen som depot for Arktisk Kommando. Så i en politisk aftale om Forsvarets fremtidige opgaveløsning i Arktis, som blev indgået i december sidste år, fremgik det pludselig til sidst i aftaleteksten, at Grønnedal skulle genåbnes. Efterfølgende kom det frem, at genåbningen var en manøvre for at undgå at basen kom i hænderne på kineserne.

Login