Medie: Genåbning af base skulle forhindre kinesisk køb

Når militærbasen Grønnedal på Grønland nu skal genåbnes, så er det i virkeligheden for at forhindre, at en kinesisk virksomhed køber basen, som det danske forsvar forlod i 2014. Ikke fordi Arktisk Kommando reelt har et behov for at bruge basen til lager, sådan som den officielle forklaring lød, da partierne bag forsvarsforliget i fredags indgik en aftale om forsvarets fremtidige opgaveløsning i Arktis. Det skriver forsvarsmediet Defencewatch.dk her til aften.

På et samråd i Folketingets forsvarsudvalg den 28. januar i år pointerede daværende forsvarsminister, Peter Christensen, (V), at "Forsvarsministeriet ikke har noget behov for eller ønske om at videreføre Grønnedal – hverken helt eller delvist."

Alligevel stod der til sidst i den aftaletekst, som blev lagt frem i fredags, at "Endelig er partierne, i forlængelse af analysen, enige om at genetablere Forsvarets tilstedeværelse i Grønnedal i form af et strategisk, logistisk støttepunkt, som kan anvendes dels til oplægning af brændstof, opbevaring af havmiljøbekæmpelsesmateriel mv., dels til øvelses- og uddannelsesformål. Derudover kan Grønnedal stilles til rådighed for øvrige myndigheders opgaveløsning i det arktiske område.”

Login