Mineindustri øger igen aktivitetsniveauet i Grønland

OPTIMISME: Efter adskillige år med faldende investeringer i mineralefterforskning i Grønland er udviklingen begyndt at vende.

Andreas Krog

Den internationale råstofudvindingsindustri er igen begyndt at investere i mineralefterforskning i Grønland. Efter faldende efterforskningsinvesteringer i perioden 2011 til 2016 steg investeringerne igen i 2017, og Råstofstyrelsen under det grønlandske landsstyre forventer fortsat stigning i 2018, hvor antallet af ansøgninger om efterforskningstilladelser indtil videre også har været stigende.

”Den igangværende udvikling i Grønlands mineralbranche er positiv med stigende aktivitetsniveau i hele kæden fra mineralefterforskning til mineraludnyttelse,” skriver Vittus Qujaukitsoq, der er ansvarlig for råstoffer, arbejdsmarked, indenrigsanliggender og nordisk samarbejde i det grønlandske landsstyre Naalakkersuisut, i et svar til medlem af det grønlandske parlament Inatsisartut Mûte Bourup Egede fra partiet Inuit Ataqatigiit (IA).

Flere mineralprojekter i Grønland har afsluttet efterforskningsfasen og arbejder mod – eller har opnået – en udnyttelsestilladelse. Grønland har på nuværende tidspunkt én aktiv rubin- og lyserøde safirmine tilhørende Greenland Ruby A/S, og i 2018 forventes tillige igangsættelse af en anorthositmine tilhørende Hudsons Greenland A/S. 

Dokumentation

Igangværende og forventede mineraludvindingsprojekter 2018 - 2022

Hudson Resources A/S’ anorthositmine ved Søndre Strømfjord forventes at afslutte anlægsfasen og påbegynde udnyttelsesfasen i 2018. Ironbark AIS’ zink- og blymine ved Citronen Fjord gennemførte mindre indledende anlægsaktiviteter i 2018. Anlægsaktiviteterne ved Citronen Fjord forventes at fortsætte i 2019.

London Mining Greenland A/S har en udnyttelsestilladelse til et jernmalmsprojekt ved Isukasia, men er afventende med hensyn til at påbegynde anlægsfasen. Nalunaq A/S har en udnyttelsestilladelse til guldprojekt ved Napasorsuaq, men fokuserer i øjeblikket på efterforskning.

Tanbreez Mining Greenland A/S sjældne jordarts- og zirconiumprojekt ved Narsaq Kangerluarsuk og Greenland Minerals and Energy (Trading) A/S’ sjældne jordarts og uranprojekt ved Narsaq er efterforskningstilladelser uden omfattende efterforskningsaktiviteter. Selskaberne kan potentielt opnå udnyttelsestilladelser og påbegynde anlægsaktiviteter og eventuelt udnyttelsesaktiviteter i perioden 2018-2022.

Greenland Minerals and Energy (Trading) A/S forventes snarligt at indlevere en udnyttelsesansøgning.

Dundas Titanium A/S’ titaniumprojekt ved Moriusaq har igangværende efterforskningsaktiviteter, forventes snarligt at indlevere udnyttelsesansøgning og kan muligvis påbegynde anlægsaktiviteter og eventuelt udnyttelsesaktiviteter i perioden 2018-2022.

Kilde: Råstofstyrelsen.


Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00