Minister vil kortlægge militære overflyvninger

Som Arkitisk Nyt kunne fortælle i februar, så er Danmark praktisk taget blind i Arktis. Russiske, amerikanske, canadiske og norske kampfly kan i princippet overflyve Grønland og krænke dansk suverænitet på daglig basis.

I december sidste år indgik Forsvarsforligskredsen en aftale om den fremtidige opgaveløsning i Arktis. Det var udmøntningen af anbefalingerne i rapporten om Forsvarsministeriets fremtidige opgaveløsning i Arktis. Her blev der afsat i alt 77,5 mio. kroner i 2016-2018 til styrkelse af overvågningen i Arktis. 48,5 mio. kroner til etablering af satellitovervågning, herunder af skibstrafik, havmiljø og aktivitet til lands og etablering af luftrumsovervågning samt 17 mio. kroner til billedopbygning og 12 mio. kroner til styrket flyovervågning gennem øget tilstedeværelse af Challenger-fly.

Dermed skulle Danmark gerne få et bedre overblik over hvad der egentlig sker eller ikke sker i luftrummet over Grønland. Og det skal vi have styr på først, inden vi begynder at investere flere penge i det danske forsvarsopgaveløsning i Arktis. Det slog forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen fast ved et arrangement i Krigsvidenskabeligt Selskab på Forsvarsakademiet på Svanemøllen Kaserne tirsdag.

Login

  • Anmeld

    leif

    Det var da også på tide.Man ihukommer skandalen om de amerikanske "flygtningefly" som man hævdede ikke at have kendskab til at være i dansk luftrum!!!De to F-16 vi har til afvisningsberedskab skulle vel være i stand til at tvinge u-identificerede luftfartøjer ned???Hvis et fly ikke er identificeret,skal det ned.Altså er der "nogen# der godt vidste at disse fly opererede i Dansk luftrum.Hvorfor er vi ikke i stand til selv at suverænitetshævde luftrummet over Grønland eller Færøerne??Eller er der monkey-business igen????Mig bekendt kan Norge godt overkomme at hævde Svalbard????