Nils Wang: Bevarelsen af Rigsfællesskabet er eksistentielt

Andreas Krog

Kontreadmiral Nils Wang, der er chef for Forsvarsakademiet og en stor kender af Arktis, talte ved demonstrationen for Rigsfællesskabet torsdag på Christiansborg Slotsplads. Arktisk Nyt bringer her Nils Wangs tale.

Lad mig sige det med det samme: Det er ikke hver dag, jeg deltager i demonstrationer - og da slet ikke i uniform. Men i dag har jeg besluttet at gøre en undtagelse, og det har jeg, fordi jeg synes, at bevarelsen af Rigsfællesskabet er ekstremt vigtigt – ja nærmest eksistentielt. Og det er det både for Grønland, for Færøerne og for Danmark. Jeg har valgt at gøre det iført arbejdstøj, fordi søofficersuniformen også kan ses som et symbol på flere hundrede års fælles historie, hvor flåden har hævdet Kongerigets suverænitet i Nordatlanten ved Grønland og Færøerne. Præcist som Forsvaret gør det i dag, og som det gjorde det for snart 35 år siden, hvor jeg udførte farvandsovervågning, søredning og fiskeriinspektion i godt 5 år i grønlandske farvande – de smukkeste farvande i hele verden.

Lad mig også slå fast, at jeg forsøgte at skrive en velpudset og politisk korrekt tale. Jeg kom så til at spekulere på, om det mon kunne tænkes, at det netop er den evindelige politiske korrekthed fra dansk side, der har ført til, at interessen for Rigsfællesskabet i Danmark er så relativt begrænset. Måske bedøver skåltalerne os, så vi slet ikke bemærker, hvor vores fællesskab reelt er på vej hen.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00