Nils Wang: Bevarelsen af Rigsfællesskabet er eksistentielt

Kontreadmiral Nils Wang, der er chef for Forsvarsakademiet og en stor kender af Arktis, talte ved demonstrationen for Rigsfællesskabet torsdag på Christiansborg Slotsplads. Arktisk Nyt bringer her Nils Wangs tale.

Lad mig sige det med det samme: Det er ikke hver dag, jeg deltager i demonstrationer - og da slet ikke i uniform. Men i dag har jeg besluttet at gøre en undtagelse, og det har jeg, fordi jeg synes, at bevarelsen af Rigsfællesskabet er ekstremt vigtigt – ja nærmest eksistentielt. Og det er det både for Grønland, for Færøerne og for Danmark. Jeg har valgt at gøre det iført arbejdstøj, fordi søofficersuniformen også kan ses som et symbol på flere hundrede års fælles historie, hvor flåden har hævdet Kongerigets suverænitet i Nordatlanten ved Grønland og Færøerne. Præcist som Forsvaret gør det i dag, og som det gjorde det for snart 35 år siden, hvor jeg udførte farvandsovervågning, søredning og fiskeriinspektion i godt 5 år i grønlandske farvande – de smukkeste farvande i hele verden.

Lad mig også slå fast, at jeg forsøgte at skrive en velpudset og politisk korrekt tale. Jeg kom så til at spekulere på, om det mon kunne tænkes, at det netop er den evindelige politiske korrekthed fra dansk side, der har ført til, at interessen for Rigsfællesskabet i Danmark er så relativt begrænset. Måske bedøver skåltalerne os, så vi slet ikke bemærker, hvor vores fællesskab reelt er på vej hen.

Login

 • Anmeld

  Klaus Carsten Pedersen

  Det er flot og godt, at Nils Wang tør stå op og sige, at statslig uafhængighed for Grønland og Færøerne ikke er en realistisk mulighed. Men flere grønlandske og færøske og færøske politikere har de seneste 15 år eskaleret løsrivelsesretorikken, og danskerne har normalt ikke sagt ret meget, for de vil ikke vil ikke opfattes som arrogante koloniherrer. Nogle grønlædere bliver da også vrede, hvis de bliver sagt imod; men i et ligeværdigt forhold, som vi alle ønsker, må man kunne debattere som ligemænd. Nils Wang viser grønlænderne ægte respekt ved at sige sin mening uden omsvøb.

 • Anmeld

  Klaus Carsten Pedersen

  Jakob Janussen, som var sekretær for den grønlandske selvstyrekommission 2000-2002, argumenterer grundigt i Tidsskriftet Grønland (september 2016) for at bevare rigsfællesskabet. Han siger som Nils Wang, at så små og udsatte nationer som Grønland ikke kan være uafhængige. Hvis de er heldige, kan de vælge, hvem de vil være afhængige af. Men i grønlandsk politik lytter man ikke til en erfaren mand som Jakob Janussen, man opretter et direktorat for selvstændighed!

 • Anmeld

  Klaus Carsten Pedersen

  Jakob Janussen var formand for den grønlandske selvstyrekommission - ikke sekretær.