Nye russiske kampfly på plads tæt på Norge

I Rusland, godt 130 kilometer i luftlinje fra grænsen ind til Norge, ligger den russiske flyvestation Severomorsk-3. Her landede mellem jul og nytår to eksemplarer af det nye avancerede Sukhoi SU-30SM kampfly. Det var de første to af omkring 12 fly til den russiske flådes Northern Fleet. Det skriver det russiske forsvar på sin hjemmeside.

Flyene er den seneste version af SU-30 kampflyet, som anvendes af både Rusland, Indien, Malaysia og en lang række andre lande. Det russiske forsvar har bestilt i alt 60 eksemplarer af SM-versionen af SU-30. En version, der kan flyve længere end sine forgængere og er udstyret med mere avanceret teknologi i form af ny radar, radiokommunikationsudstyr, "friend-or-foe" identifikationssystem og katapultsæde samt nye våben. Flyet bliver betragtet som et generation 4,5 fly, hvilket placerer det midt mellem 4. generationskampfly som F-16 og de ældre SU-30 fly på den ene side og et 5. generations fly som F-35.

[caption id="attachment_340" align="aligncenter" width="617"]Severomorsk basen ligger godt 130 kilometer sydøst for grænsen til Norge. Severomorsk basen ligger godt 130 kilometer sydøst for grænsen til Norge. [/caption]

Login