Rusland er Færøernes største eksportmarked

EKSPORT: Mere end en fjerdedel af Færøernes eksportindtægter kommer fra det russiske marked, som store dele af resten af Europa har vendt ryggen.

Siden Ruslands annektering af Ukraines Krim-halvø i 2014 har adskillige vestlige lande forsøgt at ramme Rusland på pengepungen med en omfattende handelsembargo. En embargo, som Danmark deltager i – men som Færøerne ikke er en del af. Og det kan meget tydeligt aflæses i landets eksport. Således hentede Færøerne i 2017 knap 28 procent af sine eksportindtægter i Rusland. Det viser nye tal fra Hagstova Føroya, der er Færøernes pendant til Danmarks Statistik.

Eksporten til Rusland udgør 2,4 milliarder kroner ud af Færøernes samlede eksportindtægter på 8,6 milliarder kroner. Det gør Rusland til Færøernes suverænt største eksportmarked, da Færøerne forsyner Rusland med noget af det, som landet ikke længere kan hente i andre vestlige lande.

Det er især færøske fisk, som i stor stil bliver sendt østpå til russiske forbrugere. Samtidig har paletten af fiskearter, som Færøerne eksporterer til Rusland, ændret sig fra at bestå af især torsk, kuller og sej til nu især at bestå af laks og pelagisk fisk.

Login