Russisk-norsk jamming-konflikt fortsætter

SIKKERHED: Russisk jamming af GPS-signaler i Nordnorge har øget spændingerne mellem de to lande. Sagen har været diskuteret på udenrigsministerniveau, men russerne fortsætter ufortrødent.

Foto: NASA
Andreas Krog

Siden efteråret 2017 har Rusland mindst fem gange jammet GPS-signaler i Nordnorge. Det har skabt store problemer for blandt andet den civile flytrafik og redningsberedskabet, der er afhængig af GPS-signalerne til henholdsvis navigation og lokalisering af forsvundne personer og lignende opgaver.

Norge har gentagne gange protesteret over jammingen, mens man i Moskva har afvist alt. I forbindelse med jamming i november sidste år sagde det russiske udenrigsministeriums talsperson, Maria Zakharova, at jammingen var noget, Oslo fandt på for at tage opmærksomheden væk fra den norske fregat "Helge Ingstad", som sank efter en kollision med et andet skib.

Britiske helikoptere
I december sidste år var sagen på dagsordenen, da Norges udenrigsminister, Ine Eriksen Søreide, og Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, mødtes til et bilateralt møde i Milano i Italien i forbindelse med et OSCE-ministermøde.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00