Kommentar af 
Rasmus Ulstrup Larsen

Sagen om Karen Ellemann fylder mig med vælgerlede

Politikerne shopper rundt mellem de lukrative poster som aldrig før. Det skaber forargelse hos vælgerne. Men måske skulle vælgerne i stedet tænke lidt over, om de har den tilstrækkelige dømmekraft, når de bliver ved med at stemme på de samme typer af politikere.

Det har rejst kritik fra medier og vælgere, at Karen Ellemann finder en plads i Folketinget så ordinær, at den snildt kan skiftes ud, når bedre stillinger med højere løn og mindre arbejdsbyrde byder sig til, skriver Rasmus Ulstrup.
Det har rejst kritik fra medier og vælgere, at Karen Ellemann finder en plads i Folketinget så ordinær, at den snildt kan skiftes ud, når bedre stillinger med højere løn og mindre arbejdsbyrde byder sig til, skriver Rasmus Ulstrup.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Rasmus Ulstrup Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

To uger skulle der gå fra valget var overstået, før den første folketingspolitiker fik et jobtilbud, der var for godt til at afslå. Karen Ellemann, der i al sin udstråling og stamtræ er en karrierepolitiker ind til knoglerne, fik nemlig mulighed for at blive generalsekretær for en politisk "kaffeklub", der belønnes med ikke mindre end 125.000 kroner om måneden.

Det har rejst kritik fra medier og vælgere, at Ellemann på den måde finder en plads i Folketinget så ordinær, at den snildt kan skiftes ud, når bedre stillinger med højere løn og mindre arbejdsbyrde byder sig til.

Det er i sig selv et besynderligt fænomen, der finder sted i den politiske klasse, at man har lukrative stillinger, der er bygget op omkring at have en lav arbejdsbyrde og ringe politisk betydning, men en rigtig flot betaling.

Et andet godt eksempel er stillingen som statsrevisor i Folketinget. Dem er der seks af, og fire af dem er folketingsmedlemmer. For deres ekstra tjans som statsrevisor skal de afholde et enkelt møde om måneden, for hvilket de honoreres med 28.000 kroner per gang.

Man kunne godt forstå, da Britt Bager (K) var utilfreds med, at hun mistede den post - nu havde hun jo vænnet sig til den ekstra indkomst, der svarer til en månedslån for de fleste af os.

Som journalist Leny Malacinski pointerer i Weekendavisen, så lader det simpelthen til, at en del politikere har fællestræk med Dovne Robert fra underklassen. Den eneste forskel er bare, at politikerens overførselsindkomst er markant højere end Dovne Roberts.

Politikerne ved godt, at vælgerne er dumme, og glemmer sagerne efter kort tid. Det fylder mig med vælgerlede, at politikerne har ret.

Rasmus Ulstrup Larsen

Men der er andre end vores politikere, der skal have kritik for den kultur. Og det er vælgerne. I disse tider, hvor dømmekraft lader til at være det vigtigste begreb overhovedet i politik, kan det undre, at en anseelig andel af vælgerhavet har så ringe dømmekraft, at de stemmer på åbenlyse karrierepolitikere gang på gang.

Tag for eksempel den store rokade i Venstre, hvor Søren Gade og Linea Søgaard-Lidell er rejst hjem fra Europa-Parlamentet for at indtræde i Folketinget. Både Søren Gade og Linea Søgaard-Lidell er vendt hjem i utide fra den opgave,  folket havde betroet dem til Europaparlamentsvalget.

Nu ville de nemlig hellere i Folketinget i stedet for. De synes sikkert også, at de har fortjent det efter to hårde år med en løn og ikke-eksisterende skatteprocent i Bruxelles, der vil få de fleste danskere til at tabe kæben.

Den almindelige dansker ville givetvis føle sig så ekstremt forpligtet på at løfte sit ansvar, som vælgerne havde tildelt en, at det ville være helt utænkeligt at skære halvdelen af sin valgperiode væk, fordi der kom en anden mulighed, man hellere ville. Men sådan tænker karrierepolitikere ikke.

Heldigvis får vi nu en helt almindelig dansker til Europa-Parlamentet i stedet. Bergur Løkke Rasmussen, der er søn af Lars Løkke Rasmussen, overtager nemlig den ene af parlamentspladserne for Venstre. Så kan han få lidt erfaring med at få udbetalt det dobbelte af en gennemsnitlig sygeplejerskes løn hver måned, før han vender hjem og stiller op til Folketinget om fire år.

Man skulle tro, at politikerne ville frygte vælgerne, ved at shoppe rundt på den måde. Men det tyder det ikke på. Vælgerne stemmer på dem alligevel. Politikerne ved godt, at vælgerne er dumme og glemmer sagerne efter kort tid. Det fylder mig med vælgerlede, at politikerne har ret.

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Ulstrup Larsen

Presse- og kommunikationschef, Tænketanken Prospekt
cand.merc. i erhvervsøkonomi og filosofi (CBS 2016)

0:000:00