Samuelsen: Færøerne og Grønland handlede i strid med grundloven

En samarbejdsaftale underskrevet af Færøerne, Grønland og Island den 31. august i år har skabt alvorlig splid mellem den danske udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og den færøske landsstyremand for udenrigsanliggender Poul Michelsen. Anders Samuelsen og hans embedsmænd har nemlig meddelt det færøske landsstyre og det grønlandske selvstyre, at hensigtserklæring er i direkte strid med grundloven. Kongerigets udenrigsanliggender styres nemlig fra det danske udenrigsministerium på Asiatisk Plads. Og en hensigtserklæring om vestnordisk samarbejde med det selvstændige land Island er et udenrigspolitisk anliggende, som den danske udenrigsminister og hans ministerium skulle have været taget med på råd om indgåelsen af. Det er den klare besked fra København. "Samarbejdet er naturligvis nødt til at foregå i overensstemmelse med de formelle rammer, som følger af lovgivningen, herunder grundloven," siger Anders Samuelsen til Det Færøske Nyhedsbureau. På Statsministeriets hjemmeside om den færøske selvstyreordning står der da også: "Som følge af hensynet til rigsfællesskabet og særlige bestemmelser i grundloven giver overtagelsesloven mulighed for, at de færøske myndigheder kan overtage samtlige sager og sagsområder, bortset fra statsforfatningen, statsborgerskab, Højesteret, udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik samt valuta- og pengepolitik." Så sagen burde være ret ligetil. Men sådan ser Poul Michelsen ikke på det. "For os er der tale en simpel aftale mellem Grønland, Island og os om at arbejde videre med en række sager, som kan gavne os. Ikke en plan om at ga° ud over de beføjelser, som vi har," skrev Poul Michelsen fredag i et læserbrev i den færøske avis Sosialurin. Michelsens utilfredshed betød, at han fredag blev væk fra en konference i København om FN’s bæredygtighedsmål, som Poul Michelsen og Anders Samuelsen ellers var værter for sammen med Suka K. Frederiksen, der er det grønlandske selvstyres ansvarlige for udenrigsanliggender. Udeblivelsen fra konferencen vakte massiv kritik fra andre færøske deltagere i konferencen. Samarbejdsaftalen har titlen "Cooperation Agreement between the Governments of the West Nordic Countries" og i første sætning er der ingen reference til "Kingdom of Denmark". I stedet står der: "The Government of the Faroe Islands, the Government of Greenland and the Government of Iceland (hereinafter referred to as the Parties, (....)." Og i den to sider lange aftales Artikel 3 fremgår det at "The Foreign Ministers in The West Nordic Region shall meet annually to discuss matters of common interest in the area of trade and foreign policy". Sagen er bare den, at Grønland og Færøerne ikke har egentlige udenrigsministre, da udenrigspolitikken som bekendt ikke er hjemtaget. Den forvaltes af den danske udenrigsminister på vegne af hele Kongeriget. Og derfor giver det ikke mening at mødes uden den danske udenrigsminister og diskutere udenrigspolitiske anliggender.

Login

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  Tak til Andreas Krog for at det endeligt er gået op for en journalist, at vi kun har én udenrigsminister i staten. Sig det endeligt videre til Martin Breum.

  Det er også godt at se, betegnelserne landsstyremand (Færøerne) og landsstyremedlem (Grønland) bruges i stedet for ministre.

  Et landsstyre er nemlig ikke en regering. Et landsstyre arbejder de facto som en (lokal) regering, men det gør et byråd jo også, uden vi kalder det for en regering.

 • Anmeld

  P. Hansen

  Når man følger med i debatten i både Grønland og Færøerne, så synes ditto, selv at de nærmest allerede i dag er selvstændige stater og har ret til at agere sådan.

  Det synes måske, at rammerne for kompetencerne hos de forskellige parter er noget udvaskede, måske man bør ridse dem meget skarpere op, så der ikke sker nogen misforståelser i fremtiden.

  Eller, at ditto rigsdele laver "ballade" ude i verden, i sidste ende vil det jo falde tilbage på Danmark, og så vidt jeg ved, så har Danmark allerede fået en del kritik, for Færøernes omgåelse af sanktioner og lyssky handel med Rusland, den slags skulle vi vel gerne undgå i fremtiden!

 • Anmeld

  leif

  Man har meget travlt med at engagere sig i fremmede lande fjernt fra Danmark.Men det kniber tilsyneladende gevaldigt med at tage sig af Grønland og Færøerne.Hvis disse to dele af Rigsfælleskabet ikke føler,at de bliver taget alvorligt er det vel ikke uforståeligt at de prøver selv.???Stram jer op derinde på Asiatisk Plads,og også med en veblig hilsen til Forsvarsministeriet.Der er nok at tage fat på.!!!!!

 • Anmeld

  Søren Møller Pedersen

  Enig med Leif

  Der er også et vis sikkerhedsadspekt i at holde rigsdelene stabile og inde under den danske fane.