Stigende havtemperatur og kemikalier kan true færøsk eksportjuvel

Lakseopdræt er blevet en færøsk eksportsucces, der giver øgruppen en robust og diversificeret økonomi. Under overfladen lurer flere trusler, som på kort tid kan sende erhvervet i knæ, sådan som det skete for knap 20 år siden, og påvirke hele det færøske samfund.

Foto: Bakkafrost
Andreas Krog

Når temperaturerne i Atlanterhavet stiger som følge af klimaforandringerne, så giver det bedre vækstbetingelser for en lille krabat, som Færøernes lakseopdrætsindustri ligger i konstant kamp med. Hvis de taber kampen kan det få alvorlige konsekvenser for hele det færøske samfund.

Lakseopdræt er blevet et af øgruppens vigtigste eksporterhverv. I 2021 var eksportværdien af laks for første gang nogensinde over 5 milliarder kroner på et år. Og knap halvdelen af Færøernes indtægter fra eksport af fisk kommer fra laks.

Erhvervet er således blevet et vigtigt økonomisk ”ben” for øgruppen at stå på, så man bliver mindre afhængig af traditionel fiskeri, der tidligere var altdominerende. Færøernes tre opdrætsvirksomheder havde tilsammen over 1,1 mia. kr. i overskud efter skat i 2021 og beskæftiger omkring 2.000 medarbejdere.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00