Debat

Studerende: Lav løn til anstaltsbetjente i Grønland forhindrer uddannelsesløft

REPLIK: Manglen på anstaltsbetjente i Grønland er almenviden. Et uddannelsesløft er vigtigt, men det kræver, at lønnen for færdiguddannede er attraktiv, skriver studerende.

Lønløft for anstaltsbetjente i Grønland er et skridt i den rigtige retning. Aki-Matilda Høegh Dam (SIU) og Aaja Chemnitz Larsen (IA) skal kæmpe videre, skriver studerende.
Lønløft for anstaltsbetjente i Grønland er et skridt i den rigtige retning. Aki-Matilda Høegh Dam (SIU) og Aaja Chemnitz Larsen (IA) skal kæmpe videre, skriver studerende.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ayoe Kristiansen
Kandidatstuderende i samfundsvidenskab på Ilisimatusarfik

Studerende Hans Brummestedt beskriver i sit debatindlæg 'Forfejlet forestilling giver lønløft til anstaltsbetjente i Grønland', at Aki-Matilda Høegh Dams (SIU) og Aaja Chemnitz Larsens (IA) politiske sejr vedrørende de grønlandske anstaltsbetjentes lønløft er en letkøbt politisk sejr og en forfejlet forestilling, eftersom at Grønland vil have mere gavn af at få en ligeså langvarende anstaltsbetjents uddannelse som fængselsbetjentene i Danmark.

Dette er på sin hvis korrekt, og selve anstaltsbetjentenes uddannelse skal forbedres, så disse hårdtarbejdende mennesker kan have flere værktøjer til at håndtere deres hårde arbejdsbyrde.

Men for at forbedre en uddannelse skal der ligeledes være en hvis efterspørgsel på denne uddannelse. Dette kræver, at der er personer, der vil være anstaltsbetjent.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er almenviden, at der er en stor mangel på anstaltsbetjente i Grønland, og der er ikke tilstrækkelig med personale til at varetage den store arbejdsbyrde, som disse anstaltsbetjente står overfor.

Får omkring 18.000 i månedsløn
En af grundende til dette er netop på grund den uattraktive løn, som for de grønlandske anstaltsbetjente henholdsvis ligger på cirka 17.600 og 18.700 kroner om måneden ifølge et brev fra Forbundsformanden for fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, til justitsminister Nick Hækkerup (S).

Hvorfor skulle man gå efter en uddannelse, der resulterer i et job med en løn, der knap og nap giver mad på bordet og betaler de nødvendige regninger?

Ayoe Kristiansen
Kandidatstuderende i samfundsvidenskab på Ilisimatusarfik

Dette beløb giver knap og nap, disse anstaltsbetjente mad på bordet efter skat, og regninger er betalt.

Hvorfor skulle man gå efter en uddannelse, der resulterer i et job med en løn, der knap og nap giver mad på bordet og betaler de nødvendige regninger?

Et uddannelsesløft er utrolig vigtigt, men et uddannelsesløft kræver elever, som ser uddannelsen som attraktiv, og med den nuværende løn kan dette ikke hævdes. 

Forbundsformand Bo Yde Sørensen nævner yderligere i sit brev til justitsministeren, at i 1993 blev lønnen udlignet mellem danske og grønlandske politibetjente.

"Vi foreslår man følger samme model iforhold til de grønlandske anstaltsbetjente. Det er ikke rimeligt, at staten gør forskel på ansatte," skriver han i brevet til justitsministeren.

Læs også

Intet offentligt belæg for lønforskel
Dette brev fra forbundsformanden for fængselsforbundet nævner yderligere, at der ud fra en undersøgelse fra Justitsministeriet i 2017 har foregået en forskel på fængselsbetjentenes- og anstaltsbetjentenes løn på omkring 4.500 kroner om måneden.

Dette er en betydelig forskel, og der er ingen offentlig belæg for, at denne lønforskel bygger på forskellen på anstaltsbetjentes og fængselsbetjentes uddannelses varighed.

Så om end at Hans Brummestedt bevilger det specifikke ordbrug af ordet "forskelsbehandling" fra Aki-Matilda Høegh Dam og Aaja Chemnitz Larsens pressemeddelelse, som blev udgivet på Justitsministeriets hjemmeside, er det dog en korrekt anvendt beskrivelse.

Dette lønløft er i sig selv ikke nok, om end vi snakker Danmark eller Grønland, men det er et skridt i den rigtige retning, så kæmp endelig videre, Aki-Matilda Høegh Dam og Aaja Chemnitz Larsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Aki-Matilda Høegh-Dam

MF (Siumut)
ba.scient.pol.

Aaja Chemnitz Driefer

MF (IA), formand, Arktiske Parlamentarikere
cand.scient.adm. (Ilisimatusarfik 2004)

0:000:00