Til kaffe på Kongerigets forpost

BESØG: I smukke omgivelser på Grønlands østkyst håndhæver to unge mænd i et tårn Danmarks suverænitet, mens isbjørnene og kineserne passerer forbi.

Dannebrog vajer over Forsvarets Vagt Mestersvig
Dannebrog vajer over Forsvarets Vagt MestersvigFoto: Andreas Krog
Andreas Krog
Fra kontroltårnet har de to stationsspecialister et godt overblik.
Fra kontroltårnet har de to stationsspecialister et godt overblik. Foto: Andreas Krog
Gorm kan ofte fornemme fly, før stationsspecialisterne kan se dem.
Gorm kan ofte fornemme fly, før stationsspecialisterne kan se dem. Foto: Andreas Krog

(MESTERSVIG) Chokoladekagen er lige kommet ud af ovnen, kaffen er friskbrygget, og udsigten er en af Kongerigets bedste, da Altingets udsendte kommer til eftermiddagskaffe på en af de mest særprægede arbejdspladser i det danske forsvar – hvor de færreste lige kommer forbi.

Vi befinder os på det, der officielt kaldes Forsvarets Vagt Mestersvig på Grønlands østkyst i den sydlige ende af den store nationalpark. Her passer de to stationsspecialister Mikkel og Laurits Mestervigs landingsbane og håndhæver Danmarks suverænitet ved at lade Dannebrog vaje over den lille klynge af huse, der udgør vagten.

Vagtens primære funktion er at fungere som støttepunkt for Siriuspatruljens arbejde i nationalparken. Her kan forsyninger fra Danmark flyves ind og stå klar, indtil de flyves ud og kastes ned til slædeholdene. Derfor skal vagtens landingsbane hele tiden passes og plejes. Ryddes og tromles. Om sommeren er her grønt og frodigt, men i april ligger sneen stadig tungt over landskabet. Vejene rundt i lejren er derfor lange gange med op til tre meter høje snevægge langs siderne, og banen er en boks nedsænket i den meterhøje sne.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00