Udenrigsstrategi: Fluffy hensigtserklæringer og et par konkrete Arktis-initiativer

Arktis var helt som ventet et af de fem fokusområder i Danmarks nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, som udenrigsminister Anders Samuelsen fremlagde onsdag. Men som det så ofte er tilfældet med den slags strategier, så var der mest tale om "fluffy" og overordnede hensigtserklæringer.

De to væsentligste hensigter i en arktisk kontekst var:

- Regeringen vil i tæt samarbejde med Grønland og Færøerne adressere de sikkerhedspolitiske udfordringer, som følger i kølvandet på de mange nye muligheder for udvikling i Arktis.

Login

 • Anmeld

  Peter Jensen

  Det er meget snak og meget lidt konkrete tiltag og handlinger.

  Der bør investeres og udstationeres i Grønland, nye flådefartøjer, flådebaser, kaserner og et lokalt baseret flyvåben og flyovervågning.

  Men dette bør ikke ses som en oprustning, men nærmere, som en normalisering i et område, som i dag ligger helt frit tilgængeligt, og uden nogen særlig og i særdeleshed effektiv hævdelse af territoriet.

  Noget andet er, uden at det som sådan skal bruges som argument, men det er, at Russerne jo ikke holder sig tilbage med både nye baser, mandskab og materiel i Arktis.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  Nu har man genåbnet Grønnedal, men man kunne sagtens købe nye overvågningsfly, der kunne mere end blot farvandsovervågning og placere et eller to på Grønland. Derudover kunne det også give mening at bygge nye støtteskibe designet til arktisk sejllads. Hvis ikke Grønland da er selvstændigt inden da så er det vel lige meget.