Vindue åbent for hurtig løsning af Thule-strid

ANALYSE: Efter mere end fem års forhandlinger om at få servicekontrakten på Thulebasen tilbage på dansk-grønlandske hænder, er der ifølge flere kilder lige nu en gylden mulighed for at finde en løsning. Kontrakten ses som ”nøglen til det hele” i det amerikansk-grønlandsk-danske forhold.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Andreas Krog

Der er lige nu et ”window of opportunity” for at finde en løsning på sagen om servicekontrakten på den civile drift af den amerikanske Thule Air Base i Nordvestgrønland. Det bekræfter flere kilder med kendskab til sagen overfor Altinget.

I 2014 valgte det amerikanske flyvevåben at give servicekontrakten til det amerikanske selskab Vectrus Services, efter at det grønlandske firma Greenland Contractors havde haft kontrakten i mere end 40 år. Et træk, som betød, at den grønlandske landskasse mistede indtægter for omkring 200 millioner kroner om året.

I mere end fem år har embedsmænd fra Danmark, Grønland og USA forhandlet om en løsning, hvor formuleringer i teksten i et nyt udbudsmateriale skal sikre, at næste gang kontrakten sendes i udbud, så vil kun danske og grønlandske firmaer være kvalificeret til at byde på den. 

Nøglen til det hele
Forhandlinger i maj og juni samt en udtalelse fra USA's udenrigsminister Mike Pompeo, da han i juli var på lynvisit i København, har fået optimismen med hensyn til at opnå en aftale snart til at stige med adskillige grader i både Nuuk og København.

”Jeg ved, det er meget vigtigt. Vi håber at kunne nå en konklusion snart. En løsning vil være tilstrækkelig for alle. Jeg kender ikke den præcise timing, men snart,” sagde Mike Pompeo ifølge flere kilder ved et 45 minutter langt møde med den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) samt Grønland og Færøernes udenrigsansvarlige Steen Lynge og Jenis av Rana.

Servicekontrakten på Thule Air Base er ”nøglen til det hele”, som en kilde påpeger. Så længe der ikke er fundet en løsning her, så er det svært fra grønlandsk side at engagere sig fuldt ud i et samarbejde med USA. 

Indhente det forsømte
USA's fokus på Arktis er blevet skærpet gevaldigt det seneste halvandet år. Som Mike Pompeo sagde, da han var i København, så er USA kommet sent til ”festen” i Arktis. Men nu er man her. Og ønsket om at indhente det forsømte og få solidt fodfæste i Arktis betyder, at man har brug for et godt forhold til Grønland og Danmark.

Desuden er varslingsradaren på Thulebasen ved at blive lige så vigtig for forsvaret af USA, som den var under Den Kolde Krig. Det skyldes en russisk oprustning og genåbning af gamle baser i Arktis, som øger Ruslands muligheder for at tage radaren ud af spillet forud for et missilangreb på USA. Derfor vil USA gerne holde sig gode venner med dem, som ligger jord til Thulebasen. 

Sagt det tydeligt
Flere kilder peger på, at Pompeo's udtalelser er udtryk for, at man på det politiske niveau i den amerikanske centraladministration har forstået, at der skal findes en løsning på Thule-sagen.

”Udmeldingen kom fra den næsthøjest placerede politiker i USA. Det er første gang en amerikansk politiker på det niveau har sagt det så tydeligt,” påpeger en kilde.

Vurderingen er, at budskabet fra det politiske niveau er gået videre til juristerne i det amerikanske udenrigsministerium og forsvarsministerium. Og det har de grønlandske og danske forhandlere kunne mærke.

I november sidste år kom Danmark og Grønland med et bud på de centrale formuleringer omkring definitionen af et dansk-grønlandsk firma i teksten i et nyt udbudsmateriale. I maj vendte de amerikanske embedsmænd tilbage, og i juni er sagen blevet drøftet ved flere møder i blandt andet København. 

Inden præsidentvalget
Det er blandt andet internt tovtrækkeri i den amerikanske centraladministration og det amerikanske forsvar, som har givet bump på vejen. Pompeo's ord om, at man ” håber at kunne nå en konklusion snart”, tolkes fra dansk-grønlandsk side som om, at amerikanerne er tæt på intern enighed.

Efter mødet med Pompeo sagde Grønlands udenrigsansvarlige Steen Lynge til grønlandske medier, at han sagtens kunne se for sig, at man lander en aftale inden præsidentvalget i USA den 3. november.

Selvom forhandlingerne har stået på i mere end fem år, så finder flere kilder det ikke urealistisk, at tingene pludselig kan gå stærkt. Simpelthen fordi nummer to i Trump-administrationen har sagt, at nu skal sagen ud af verden. Fordi den blokerer for større dagsordener.

Dermed kan det gå hen og blive Trump-administrationen, der lander en aftale med Grønland og Danmark om Thule-kontrakten. Paradoksalt nok har netop Trump-administrationen slået sig op på en ”America First”-strategi, hvor amerikanske virksomheder skulle tilgodeses og prioriteres.

Vectrus Services' kontrakt udløber 30. september 2024. En ny kontrakt forventes at blive sendt i udbud næste år.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00