Wang: Kinesere på vej til Grønland med konsulat, receptioner og bestyrelsesposter

Et kinesisk firmas køb af en mere eller mindre ubrugelig mine 100 kilometer fra Nuuk kan meget vel være første skridt i det indtog på Grønland, som Kina står på spring til gerne at ville foretage. Det forudsiger chef for Forsvarsakademiet og stor kender af Grønland og Arktis, kontreadmiral Nils Wang.

"Minen kan meget vel bruges til om 5-6 år at åbne et konsulat i Nuuk, begynde at invitere til receptioner og tilbyde bestyrelsesposter til grønlandske politikere," sagde Nils Wang, da han i sidste uge ved Arctic Circle-konferencen i Reykjavik talte ved et arrangement om sikkerhedssituationen i Arktis.

Kina er nemlig en mester i at bruge sine økonimiske ressourcer placeret i statsejede banker, mineselskaaber og andet til at udøve såkaldt "soft power", hvor våben er afløst af pengesedler og udsigt til økonomisk vækst. Det ville dog være naivt at tro, at Kina kun ønsker at gøre noget godt for de lande, hvor de udøver deres bløde magt. Det handler nemlig først og fremmest om Kinas egne interesser.

Login