Uenighed om medicinprofil

SundhedsTinget har læst høringssvarene igennem og bringer her et kort udsnit af nogle af svarene fra de høringsberettigede.
Claus Iversen
Hvis man kigger på mængden af høringssvar til lovforslag L 171 - Etablering af personlige elektroniske medicinprofiler - må man konkludere, at interessen i den berørte sektor er stor.

Den største tvist og bekymring er spørgsmålet om, hvorvidt patienter selv skal bestemme om, de vil have en elektronisk medicinprofil oprettet.

Overordnet set ser langt de fleste indførelsen af denne medicinprofil som et vigtigt skridt i retning af kvalitets-udvikling og -sikring af patienternes forbrug af lægemidler.

Det er opfattelsen, at det for både læger og patienter bliver langt lettere at overskue medicinforbruget, når alle oplysninger herom er samlet ét sted i cyberspace.

Men ifølge lovforslaget skal alle "tvinges" til at have en personlig elektronisk medicinprofil, og det vækker bekymring hos nogle.

Foreningen finder det uhensigtsmæssigt, at apotekere og Lægemiddelstyrelse derved kan få adgang til denne type oplysninger.

Lægeforeningen

Her kommer et kort udsnit af nogle af svarene fra de høringsberettigede:

Det Etiske Råd
Det Etiske Råd foreslår, at den personlige elektroniske medicinprofil bliver et frivilligt tilbud for den enkelte patient. Enten er man med, eller optræder man slet ikke. Rådet påpeger, at den elektroniske medicinprofil vil være upålidelig, hvis den samme patient nogle gange accepterer registrering og andre gange ikke.

Hvis man fastholder, at en elektronisk medicinprofil skal være obligatorisk, så udtrykker Rådet betænkelighed ved, at en patients rettigheder ifølge patientretsstillingsloven reduceres. Kun meget tungtvejende grunde kan tale for at oprette centrale registre med følsomme oplysninger.

Endelig udtrykker Det Etiske Råd bekymring over, at lovforslaget giver Sundhedsministeriet ret til på et senere tidspunkt at bestemme retningslinier for sletning og ændring af oplysninger. Ministeriet får slet og ret for vidtgående beføjelser over håndteringen af patienters helbredsoplysninger.

Lægemiddelindustriforeningen (LIF)
LIF har fokus på, at man ikke kun koncentrerer sig om at nedbringe omfanget af fejlmedicinering, men også sikrer, at patienter får den medicin, de har behov for ud fra lægefaglige vurderinger. Det betyder, at man måske kan ende med en en øget medicinudgift pga. patienters underforbrug af medicin.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00