Kommuner fordobler udgifter til nye veje

VEJE: Siden kommunalvalget i 2009 har landets kommuner for alvor brugt flere penge på nye vejanlæg, som er fordoblet frem mod 2012. Det er især Københavns Kommune, der får udgifterne til at stige. FDM mener dog ikke, at det er kommet bilisterne til gode.
De kommunale udgifter til nye vejanlæg har taget fart siden sidste kommunalvalg.
De kommunale udgifter til nye vejanlæg har taget fart siden sidste kommunalvalg.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Hjalte T. H. Kragesteen

102 procent.

Så meget er kommunernes udgifter til nye vejanlæg steget siden kommunalvalget i 2009.

Det viser tal, som Altinget.dk har hentet fra Danmarks Statistik.

I 2009 lå de faktisk afholdte, kommunale nettoudgifter til nye vejanlæg således på godt én milliard kroner, mens den seneste opgørelse for 2012 ligger på godt to milliarder kroner. Det svarer til en stigning på 102 procent (se nedenstående tabel).

Man skal passe på med at glæde sig over, at der nu kommer en masse nye veje. Københavns Kommune gør jo eksempelvis stort set ikke noget for at forbedre forholdene for bilister. Snarere tværtimod.

Torben Lund Kudsk
Afdelingschef, FDM

Tallene dækker over nye vejanlæg og derved ikke kommunale udgifter til forbedringer af eksisterende anlæg eller vejvedligeholdelse. Derudover skal nye vejanlæg forstås som både nye veje og stier med tilhørende broer, tunneller, parkeringsfaciliteter, vejudstyr og afstribning.

Tabel: Kommunale nettoudgifter til vejanlæg i mio. kr. (2013-priser)

Udvikling 2009-2012  i procent

"Der bliver 100.000 flere københavnere frem mod 2025. Det betyder, at vi skal sikre infrastruktur til de nye byudviklingsområder," skriver hun.

København budgetterer da også med en stigning i 2013, men for kommunerne under ét bliver der brugt 300 millioner mindre på nye vejanlæg i år i forhold til 2012.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00