Ny rapport: Danske børn udsættes for store mængder hormonforstyrrende kemi

KEMI: Småbørn udsættes for alt for store mængder hormonforstyrrende stoffer. Det viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen, der sætter tal på de såkaldte "cocktail-effekter".

Børn i Danmark udsættes for alt for store mængder hormonforstyrrende kemi.  

Det viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen. Rapporten samler en lang række studier og giver på den måde et samlet billede af danske småbørns eksponering for kemi.

Ifølge rapporten udsættes det gennemsnitlige barn i Danmark under tre år for mere end dobbelt så store mængder hormonforstyrrende stoffer i forhold til, hvad der anses for sikkert. Det skyldes den såkaldte "cocktail-effekt", hvor forskellige stoffer med samme hormonelle påvirkning samles i én pulje.

”Det vækker da bekymring. Vi bevæger os ud af det område, hvor vi er på den sikre side. Når den samlede udsættelse for stofferne overskrider det, vi anser for sikkert, skal man se nærmere på, om der er grund til at begrænse brugen af dem,” siger Julie Boberg til Altinget. Hun er seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet og medforfatter til rapporten.

Hun understreger, at det ikke er ensbetydende med, at mennesker er i risiko for en sundhedsskadelig effekt.

Rapporten fokuserer på gravide og børn i aldersgruppen nul til tre år, fordi børnene i denne alder er særligt sensitive over for hormonelle forstyrrelser. Julie Boberg understreger, at rapportens resultater ikke bør give anledning til, at småbørnsforældre går i panik.

Og hun mener ikke, at man som forbruger bør omlægge sit forbrug for at undgå de hormonforstyrrende stoffer:

”Det er ikke noget, man som almindelig dansker skal bekymre sig om. I de fleste tilfælde kan man ikke ændre noget ved at ændre forbrugsmønster. Det er vigtigere, at producenterne og myndighederne er opmærksomme på, at der er stoffer, der har bekymrende virkninger,” siger Julie Boberg, der alligevel anbefaler for eksempel svanemærkede produkter til bekymrede forældre.

Forrige artikel Bredt flertal opgiver at inddrive gæld for 6 milliarder Bredt flertal opgiver at inddrive gæld for 6 milliarder Næste artikel Holstein: Politikerne vil tage magten tilbage fra domstolene Holstein: Politikerne vil tage magten tilbage fra domstolene