DR dropper meningsmålinger til dækningen af kommunalvalget

MEDIER: DR vil hverken bruge meningsmålinger, exitpolls eller prognoser i dækningen af det kommende kommunalvalg. "Det lyder rigtig fornuftigt," siger valgforsker. 

"Vi har ikke fået det valg, vi håbede på. Vi er ikke tilfredse med det resultat, der tegner sig, det er ikke godt nok."

Sådan sagde Helle Thorning-Schmidt til Socialdemokratiets valgfest ved sidste kommunalvalg i 2013.

Men det gik slet ikke så skidt, som den daværende statsminister troede.

Hendes parti endte med 29,5 procent, selvom en skævskudt exitprognose fra Danmarks Radio i løbet af aftenen havde fortalt, at Socialdemokratiet stod til et skandaløst valg med kun 22,7 procent af stemmerne. 

Det fik dengang DR til at melde ud, at man hverken ville bruge exitpolls eller prognoser i forbindelse med dækningen af det kommende kommunalvalg. 

Nu går DR skridtet videre og afviser også at anvende meningsmålinger i valgdækningen.

"Vi kommer ikke til at lave exitpolls eller meningsmålinger på, hvad folk vil stemme. Vi kommer ikke til at lave journalistik på det, og vi kommer ikke til at bruge andres målinger," siger nyhedsredaktør Sandy French. 

"Vi har kigget på erfaringerne fra sidste kommunalvalg. Der kunne vi se, at vi ikke bare selv, men alle meningsmålingsinstitutter tog meget fejl. De målinger, man gennemførte, var ikke valide og man kunne faktisk ikke lave journalistik på baggrund af dem," siger Sandy French til Altinget. 

Kræver 98 målinger
Beslutningen roses af valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

"Det lyder som en erkendelse af, at kommunalvalget består af 98 forskellige valg, og at man selvfølgelig ikke har mulighed for at lave meningsmålinger af tilstrækkelig høj kvalitet i hver eneste kommune. Det lyder rigtig fornuftigt, at man vælger at lægge det redskab på hylden," siger han og fortsætter:

"Men jeg håber ikke, at DR tager de rigtig meningsmålinger væk. Når institutterne laver de gode målinger, skal man endelig give dem plads. Man skal som medie og journalist endelig bruge de gode målinger." 

TV2: Ingen exitpolls
Hos TV2 vil man ikke afvise at anvende meningsmålinger, men nyhedsredaktør Mikkel Hertz fortæller, at mediet ikke vil og heller aldrig har lavet exitpolls i forbindelse med kommunalvalg. 

"På TV 2 Nyhederne vil vi ikke bruge nogen form for exitpolls på valgdagen – og det har vi i modsætning til DR heller ikke gjort ved tidligere kommunalvalg. I ugerne op til valget bruger vi kun meningsmålinger i det omfang, det både journalistisk og i forhold til statistisk usikkerhed giver mening," skriver han i et skriftligt svar til Altinget. 

I stedet for de klassiske udfaldsmålinger vil både DR og TV2 fokusere på, hvilke af valgkampens emner der optager danskerne, oplyser de. 

Der er kommunalvalg 21. november 2017.

Forrige artikel Rød bloks ulandsdrømme koster 30 milliarder Rød bloks ulandsdrømme koster 30 milliarder Næste artikel Dagens overblik: Esben Lunde er igen under pres fra DF Dagens overblik: Esben Lunde er igen under pres fra DF
Støttepartier kræver bedre ældrepleje på finansloven

Støttepartier kræver bedre ældrepleje på finansloven

ÆLDREVELFÆRD: Ældreområdet har indtil nu ligget lavt prioriteret hos regeringen, men mediestorm om dårlige forhold på plejehjem giver støttepartier blod på tanden forud for efterårets finanslovsforhandlinger.