Kommentar af 
Carl Valentin

Carl Valentin: Özlems misforståede omskærings-tolerance

KLUMME: 87 procent af befolkningen ønsker et forbud mod omskæring af drengebørn i Danmark. Det er på tide, at vi leverer på det ønske, skriver Carl Valentin.

Foto: /ritzau/ Dita Alangkara
Carl Valentin
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kommentaren blev bragt første gang 27. juli 2017

I begyndelsen af 2015 tog SF Ungdom et vigtigt skridt i kampen for retten til egen krop og vedtog et ønske om at forbyde rituel omskæring af drengebørn. Vedtagelsen kom, da jeg var landsformand for organisationen, og var en reaktion på, at SF på daværende tidspunkt med Özlem Cekic som sundhedsordfører kategorisk afviste idéen om et forbud.

Heldigvis har tingene ændret sig, og takket være ihærdige organisationer, debattører og gode SF’ere er SF’s politik i dag ændret. Sidste år vedtog SF’s medlemmer, at vi vil arbejde for at indføre en minimumsalder for drengeomskæring, så den enkelte selv kan træffe valget om, hvorvidt man vil omskæres eller ej.

Der er bare ét problem. Özlems misforståede tolerance spøger stadig - ikke bare i SF, men på hele venstrefløjen. For selvom venstrefløjen historisk har været meget kritisk over for religion og konsekvent har kæmpet for børns vilkår, så bliver vi ofte stille, når debatten kommer til omskæring - og jeg tror, jeg ved hvorfor.

Den misforståede tolerance ses ligeledes, når dele af venstrefløjen ikke tør sige klart fra over for patriarkalske tendenser, kvindeundertrykkelse og social kontrol i etniske miljøer - til trods for vores ellers store engagement i kampen mod ulighed og for ligestilling.

I SF og på venstrefløjen generelt er vi tolerante; vi ønsker, at Danmark skal hjælpe flere flygtninge. Vi er ikke så bange for indvandring. Vi accepterer - ja, ligefrem hylder - at mennesker er forskellige. Og vi vil give plads til, at man har friheden til at leve det liv, man ønsker. Men nogle gange løber tolerancen af med os, og vi accepterer undertrykkelse og praksisser, vi ellers aldrig ville have accepteret - alene af den årsag, at det er praksisser, der kommer fra fremmede kulturer.

Det sås for eksempel, da Alternativet sidste år opstillede folketingskandidaten Mohammad Ahmad, der ikke klart ville tage afstand til stening, og da Enhedslisten i sin tid opstillede Asmaa Abdol-Hamid, der hverken ville give hånd til sine mandlige kolleger eller klart afvise idéen om dødsstraf.

Men nogle gange løber tolerancen af med os, og vi accepterer undertrykkelse og praksisser, vi ellers aldrig ville have accepteret - alene af den årsag, at det er praksisser, der kommer fra fremmede kulturer.

Carl Valentin

Den misforståede tolerance ses ligeledes, når dele af venstrefløjen ikke tør sige klart fra over for patriarkalske tendenser, kvindeundertrykkelse og social kontrol i etniske miljøer - til trods for vores ellers store engagement i kampen mod ulighed og for ligestilling.

At tillade voksne mennesker at lade deres børn omskære fordi Gud har sagt det, eller fordi det er en tradition, har intet med tolerance at gøre. Det er at prioritere forældres mulighed for at udøve deres (over)tro højere end børns ret til intakte kønsorganer.

Men vi tøver med at tage børnenes parti, fordi det er en grundlæggende del af vores værdisæt at acceptere fremmede kulturer og religioner. Denne grundlæggende årsag til berøringsangsten med emnet er langt mere sympatisk end de dele af højrefløjen, der motiveres til at gå ind for et forbud mod omskæring af fremmedfjendske grunde, men ikke desto mindre er det dybt problematisk, at vi tier problemet ihjel, fordi vi er bange for at træde nogle over tæerne.

87 procent af befolkningen ønsker et forbud i Danmark mod omskæring af drengebørn. Det gør Børns Vilkår, Dansk Sygeplejeråd, Jordmoderforeningen, Lægeforeningen, Red Barnet og Sex & Samfund i øvrigt også - bare for at nævne nogle stykker.

Det er på tide, at vi leverer på det ønske. Lad os gøre op med misforstået tolerance og i stedet kræve, at den enkelte får retten til at vælge selv.

Sker det i dialog med de miljøer, hvor omskæring er udbredt, er jeg sikker på, at praksissen vil blive ændret, og at vi i fremtiden vil se undrende tilbage på tiden, hvor man tillod ufrivillig fjernelse af en følsom og funktionel del af drenges kønsorganer. Det vil gøre mig stolt, hvis SF går forrest.

......

Carl Valentin studerer samfundsfag og retorik på Københavns Universitet. Valentin er tidligere skribent på netmediet Modkraft.dk, og han betegner sig selv som en debatlysten socialist. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Valentin

MF (SF)
BA, samfundsfag (Københavns Uni. 2019)

0:000:00