Fagforbund kritiserer regeringen for at overdrive treparts-succes

PRAKTIKMANGEL: Regeringen kalder det en succes, at antallet af praktikpladser siden 2016 overstiger målet fra trepartsaftalen. Men næsten halvdelen af pladserne udløser slet ikke et svendebrev, lyder kritikken. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

I slutningen af februar tildelte regeringen sig selv et stort skulderklap, fordi antallet af nye praktik-pladser har oversteget den målsætning, som der blev givet håndslag på omkring trepartsbordet i 2016.

Læs mere: Regeringen når sit mål for nye praktikpladser

Men nu viser det sig, at kun 29 procent af de nye praktikpladser er "rigtige" lærlingeforløb på 3-4 år. 46 procent er derimod korte praktikforløb af mellem 4 og 11 måneders varighed, som hverken udløser svendebrev eller status som faglært.

Udviklingen bekymrer fagforbundet 3F, som efterlyser justeringer, når trepartsaftalen om kort tid skal evalueres.

For de unge er det afgørende, at de oplever en tryghed i forhold til at kunne fuldføre deres uddannelse. Men den tryghed har de jo ikke, hvis der er overvægt at korte aftaler, som kræver, at de skal ud og sælge sig selv gang på gang.

Arnt Vestergaard Louw
Lektor, Aalborg Universitet

"Selv om der er kommet flere praktikaftaler, er der færre, der fuldfører en erhvervsuddannelse. Så det går altså den helt forkerte vej, hvis ikke vi gør noget," siger forbundssekretær Søren Heisel.

Nedturen fortsætter trods reformer
Trods flere reformer faldt antallet af elever, der fuldførte en erhvervsuddannelse, med yderligere 10 procent fra 2017 til 2018.

Læs mere: Markant nedgang: Færre gennemfører en erhvervsuddannelse

Mangel på praktikpladser udgør en stor del af problemet. Tilbage i 2016 aftalte regeringen og arbejdsmarkedets parter derfor, at der i 2025 skal være oprettet mellem 8.000 og 10.000 ekstra praktikpladser.

Delmålet mod slutningen af 2018 lød på 2.100 ekstra praktikpladser. Og da der siden 2016 er skabt 2.840 nye praktikpladser, kan der ifølge regeringen med sindsro sættes flueben ud for ambitionen for første etape.

Men ifølge uddannelsesforsker Arnt Vestergaard Louw fra Aalborg Universitet kan der med rette sættes spørgsmålstegn ved, om trepartsaftalen er en succes.

"For de unge er det afgørende, at de oplever en tryghed i forhold til at kunne fuldføre deres uddannelse. Men den tryghed har de jo ikke, hvis der er overvægt af korte aftaler, som kræver, at de skal ud og sælge sig selv gang på gang," siger han.

Ved den snarlige evaluering bør der ifølge 3F strammes op på virksomhedernes økonomiske incitamenter til at skabe længere praktikaftaler.

Riisager: Ikke i mål
Undervisningsminister Merete Riisager (LA) havde gerne set, at færre af de nye praktikpladser var korte aftaler. Men i sidste ende er det op til virksomhederne selv, hvordan de ansætter elever, understreger hun.

"Vi er ikke i mål endnu, og vi skal arbejde videre på at skabe endnu flere praktikpladser, og derfor har vi med erhvervsuddannelsesaftalen fra november 2018 aftalt, at det skal være lettere at oprette praktikpladser," skriver hun i en mail til Altinget.

Læs mere på Altinget:arbejdsmarked og Altinget:uddannelse, hvor 3F og Merete Riisager uddyber deres synspunkter.

Dokumentation

Det står der i trepartsaftalen

"Udviklingen i antallet af praktikpladser følges tæt og løbende af Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling. Der fastsættes et delmål på 2.100 ekstra praktikpladser i 2018 i forhold til niveauet i 2016. Er dette delmål ikke opfyldt, er parterne enige om, at der skal tages nye initiativer på området, der kan understøtte virksomhedernes forpligtelse til at oprette flere praktikpladser."

Læs hele trepartsaftalen om praktikpladser her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Arnt Vestergaard Louw

Lektor, Institut for Kultur og Læring, Aalborg Universitet
cand.mag., pædagogik, uddannelsesstudier, psykologi (Roskilde Uni. 2005) phd, institut for uddannelse og pædagogik (Aarhus Uni. 2013)

Jacob Holbraad

Administrerende direktør, Dansk Arbejdsgiverforening,
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1996)

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00