Mere end 180.000 vælgere har forladt blå blok siden sidste valg

VÆLGERVANDRINGER: Det er især Socialdemokratiet, der har succes med at hente tidligere DF- og V-vælgere hen over midten. Samtidig har oppositionen den fordel, at førstegangsvælgerne er blevet mere røde end tidligere.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Siden folketingsvalget i 2015 har 181.774 vælgere forladt blå blok til fordel for et parti i oppositionen.

Samtidig er blot 46.500 vælgere gået den anden vej. Og det betyder, at oppositionspartierne samlet set har fået 135.274 flere vælgere.

Det viser en ny analyse af vælgervandringer, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget.

Og det er en markant vandring over midten, forklarer professoren.

”Det er dobbelt så mange som ved sidste valg. Ved sidste valg blev der selvfølgelig flyttet vælgere fra rød til blå, ellers ville Lars Løkke ikke være blevet statsminister, men nu er der blevet flyttet næsten dobbelt så mange den anden vej,” siger han.

Førstegangsvælgerne bliver mere og mere røde
Ikke nok med, at tidligere blå vælgere denne gang hellere vil stemme rødt, så ser det nu ud til, at førstegangsvælgerne også bliver mere røde.

Tidligere i valgperioden har de unge vælgere ellers være mere tilbøjelige til at stemme liberalt. Men i takt med valget nærmer sig, kommer der flere unge vælgere, der hellere vil stemme på et parti til venstre for midten.

”Førstegangsvælgerne er langt mere røde i det, og jo længere tid der går inden folketingsvalget, jo flere førstegangsvælgere kommer der. Den gruppe bliver langsomt større, og den er mere rød, end den har været tidligere,” siger Kasper Møller Hansen og tilføjer:

”Dermed er det lige nu en fordel for rød blok, at der er gået så lang tid inden valget, fordi unge er blevet mere røde, end de var i starten af valgperioden.”

Ifølge valgforskeren er der en klar årsag til holdningsskiftet blandt de unge: klima.

”Vi ser det tydeligt i de dagsordensmålinger, der har været. De unge vil have klima op på dagsorden, og det synes de, at de får ved at stemme rødt,” siger han.

Kan Lars Løkke Rasmussen mon nå at vende udviklingen? Få svar på det ved at læse den fulde artikel på Altinget: christiansborg. Her kan du også se alle vandringerne og få Kasper Møller Hansens bud på, hvad der har fået vælgerne til at vandre over midten.

Dokumentation

Om analysen

Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Den er baseret på 8.383 interviews foretaget af Kantar Gallup og 3.108 interviews foretaget af Norstat i perioden 1/1-19 til 31/3-19. I alt er det 11.491 interviews med i analysen (ved ikke med videre fraregnet). Der er p.t. i alt 4.227.309 vælgere.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.

Procenterne er på baggrund af alle stemmeberettigede. 0,1 procent svarer til en vælgerudveksling på omtrent 4.227 stemmer.

Vandringerne er vægtet op mod valgresultatet ved folketingsvalget i 2015 og Altingets kvalitetsvægtede snit af målinger fra februar. Endvidere er der taget højde for forekomst af sofavælgere ved folketingsvalget i 2015 (SI 2015), førstegangsvælgere nu (IS nu), sofavælgere nu (SI nu) og sidstegangsvælgere ved 2015, hvilket dækker over den andel af vælgere, som enten er døde eller udvandret siden valget i 2015 (IS død).


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00