EP-kandidater vil skærpe EU's mål for energieffektivitet

FORSLAG: Det nuværende EU-mål om energieffektivitet er ikke ambitiøst nok. Det mener Socialdemokratiet og en række danske virksomheder i et fælles udspil. Konservative og Alternativet støtter op, men minder om, at Danmark bør feje for egen dør først.

Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Europæerne skal spare mere på energien og bruge den mere effektivt. 

Det mener Socialdemokratiets spidskandidat til Europa-Parlamentet, Jeppe Kofod.

Sammen med Rockwool, Danfoss, Grundfos og Velux, som er samlet i interesseorganisationen Synergi, ønsker han at hæve det nuværende EU-mål om energieffektivitet fra 32,5 til 40 procent i 2030 – og gøre det bindende.

"Vi kan høste nogle lavthængende frugter, når det kommer til CO2-udslippet, ved at hæve målet. Og så vil det skabe 1,2 millioner nye, grønne jobs i Europa," siger han og påpeger, at det desuden vil mindske afhængigheden af russisk gas – eksempelvis fra den planlagte russiske gasrørledning Nord Stream 2.

Det nytter ikke noget, at vi politikere sætter høje mål, hvis ikke der sker noget ude i virkeligheden

Pernille Weiss
Spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget for Konservative

Der skal være politisk vilje
I 2018 blev EU-direktivet for energieffektivitet senest forhandlet i EU. Dengang endte det med, at målet blev hævet til 32 procent fra 27. I Europa-Parlamentet så man dog allerede dengang gerne, at målet var blevet 40 procent.

Hvorfor er 32 procent for lavt?

"Fordi vi har teknologien til for eksempel at isolere vores huse og lave effektive fjernvarmesystemer. Vi har teknologien og virksomhederne til at levere det her. Og hvis vi laver et højere mål, sikrer vi, at landene effektivt understøtter energieffektiviseringen i deres politikker. Det vil skabe et endnu bedre marked og bedre arbejdspladser på området," siger han og tilføjer:

"I den her klimakamp kan vi gøre noget nu og her. Vi behøver ikke opfinde en teknologi, vi har den allerede. Vi skal bare have den ud og virke, og det kan vi gøre meget hurtigt. Vi bruger over 40 procent af vores energi på at opvarme og nedkøle vores huse, så der er et kæmpe potentiale i at være mere energieffektive."

Hvis vi har teknologien, og det er så godt, hvorfor sætter man så ikke målet endnu højere?

"Det skal kunne lade sig gøre. Der er lavet beregninger på, at det her er noget, vi rent faktisk kan levere, hvis der er politisk vilje til det. At et mål på mindst 40 procent er realistisk."

0:000:00