Enhedslisten vil give tilskud til grønne renoveringer i landområder

UDSPIL: Enhedslisten vil give en kontant håndsrækning til boligejere, der stadig har oliefyr, og hvor det halter med energirenoveringer. Professor advarer mod faldgruber.

Den sociale retfærdighed skal være nøglen i den grønne omstilling, er budskabet fra Enhedslisten inden efterårets klimaforhandlinger. 
Den sociale retfærdighed skal være nøglen i den grønne omstilling, er budskabet fra Enhedslisten inden efterårets klimaforhandlinger. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Det skal være lettere for alle danske boligejere at gøre deres bolig mere klimavenlig.

Sådan lyder det fra Enhedslisten i et nyt udspil i forbindelse med partiets sommergruppemøde og forud for et efterår, hvor der både venter forhandlinger om en ny klimalov og klimahandlingsplan.

”Det er helt centralt for os, at den grønne omstilling ikke straffer dem, som bor i landområderne og har sværere ved at udlede mindre CO2. Dem vil vi i stedet gerne give en håndsrækning,” siger klimaordfører Mai Villadsen til Altinget.

”Men det handler også om at sætte fokus på et område, som er lidt undervurderet i forhold til udledningsreduktioner,” siger hun.

Det er helt centralt for os, at den grønne omstilling ikke straffer dem, som bor i landområderne og har sværere ved at udlede mindre CO2. Dem vil vi i stedet gerne give en håndsrækning.

Mai Villadsen (EL)
Klimaordfører

Partiet vil helt konkret afsætte 25 millioner kroner hvert år i fem år til et ”klimatilskud” til renoveringer på op til 100.000 kroner, der forbedrer energimærkningen på en helårsbolig.

Derudover vil Enhedslisten blandt andet tilbyde statsgaranterede lån på op til 750.000 kroner per husstand til energirenoveringer, hvis de ligger uden for et fjernvarmeområde.

Ekspert: Vær forsigtig
Det er særligt de dyre og klimaskadelige oliefyr, som partiet ønsker at komme til livs med udspillet.

Og ifølge professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen er det også vigtigt, at der bliver sat fokus på energirenoveringer. Han advarer dog mod mulige faldgruber:  

”Det er vigtigt at få taget yderligere fat i det her emne, men det er også et svært område. Man skal være meget varsom med, hvor mange penge man bruger på boliger og bygninger, som i nogle tilfælde måske ikke er i en stand eller har en placering, som gør dem attraktive på den længere bane,” siger han.

Læs hele artiklen på Altinget: energi & klima, hvor du får en reaktion fra Socialdemokratiet og endnu mere baggrund i sagen.

Læs også
 

Dokumentation

Det står der i udspillet
I forbindelse med partiets sommergruppemøde er Enhedslisten kommet med udspillet "Pressede boligejere skal have klimatilskud". Elementerne fra udspillet var også en del af den klimaplan, som partiet præsenterede tilbage i februar. I udspillet indgår følgende formulering: 

"En af efterårets store forhandlinger bliver på klimaområdet, og her er det afgørende for Enhedslisten, at klimatiltagene sker på en socialt retfærdig måde. Derfor fremlægger Enhedslisten en pakke af tiltag, der sikrer, at alle danske boligejere får gode muligheder for at omstille til et grønt alternativ".

Enhedslisten vil..

1. Udvide den eksisterende støttepulje til udskiftning af oliefyr, så den også inkluderer gas- og træpillefyr.

2. Forøge støttepuljen til 50 millioner kroner per år og forlænge den frem til 2027.

3. Indføre et tilskud, der dækker udgifter til renoveringer på op til 100.000 kroner, som forbedrer energimærkningen af en helårsbolig, der pt. har en D, E, F eller G-mærkning. Der afsættes 25 millioner kroner per år i fem år.

4. Afsætte en pulje på 50 millioner kroner over fem år, som kommunerne kan søge til at tilbyde energitjek af boliger uden for fjernvarmeområdet.

5. Tilbyde statsgaranterede, billige lån på op til 750.000 kroner per husstand til energirenoveringer til huse uden for fjernvarmeområdet.

6. Arbejde for at renoveringsrammen for de almene boliger forhøjes gennem en ny boligaftale.

Kilde: "Pressede boligejere skal have klimatilskud"


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Paulin

MF (S)
msc.IBP. (Copenhagen Business School 2015)

Brian Vad Mathiesen

Professor, Institut for planlægning, Aalborg Uni., København
cand.polyt. (Aalborg Uni. 2003), ph.d. i energiplanlægning (Aalborg Uni. 2008)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00