Enhedslisten vil give tilskud til grønne renoveringer i landområder

UDSPIL: Enhedslisten vil give en kontant håndsrækning til boligejere, der stadig har oliefyr, og hvor det halter med energirenoveringer. Professor advarer mod faldgruber.

Det skal være lettere for alle danske boligejere at gøre deres bolig mere klimavenlig.

Sådan lyder det fra Enhedslisten i et nyt udspil i forbindelse med partiets sommergruppemøde og forud for et efterår, hvor der både venter forhandlinger om en ny klimalov og klimahandlingsplan.

”Det er helt centralt for os, at den grønne omstilling ikke straffer dem, som bor i landområderne og har sværere ved at udlede mindre CO2. Dem vil vi i stedet gerne give en håndsrækning,” siger klimaordfører Mai Villadsen til Altinget.

”Men det handler også om at sætte fokus på et område, som er lidt undervurderet i forhold til udledningsreduktioner,” siger hun.

Partiet vil helt konkret afsætte 25 millioner kroner hvert år i fem år til et ”klimatilskud” til renoveringer på op til 100.000 kroner, der forbedrer energimærkningen på en helårsbolig.

Derudover vil Enhedslisten blandt andet tilbyde statsgaranterede lån på op til 750.000 kroner per husstand til energirenoveringer, hvis de ligger uden for et fjernvarmeområde.

Ekspert: Vær forsigtig
Det er særligt de dyre og klimaskadelige oliefyr, som partiet ønsker at komme til livs med udspillet.

Og ifølge professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen er det også vigtigt, at der bliver sat fokus på energirenoveringer. Han advarer dog mod mulige faldgruber:  

”Det er vigtigt at få taget yderligere fat i det her emne, men det er også et svært område. Man skal være meget varsom med, hvor mange penge man bruger på boliger og bygninger, som i nogle tilfælde måske ikke er i en stand eller har en placering, som gør dem attraktive på den længere bane,” siger han.

Læs hele artiklen på Altinget: energi & klima, hvor du får en reaktion fra Socialdemokratiet og endnu mere baggrund i sagen.

 

Forrige artikel Rigsrevision i hård kritik: Hullet it-sikkerhed kan lamme politiets efterforskning og alarmberedskab Rigsrevision i hård kritik: Hullet it-sikkerhed kan lamme politiets efterforskning og alarmberedskab Næste artikel Pape: Jeg håber, Venstre finder derhen, hvor en borgerlig regering er deres førsteprioritet Pape: Jeg håber, Venstre finder derhen, hvor en borgerlig regering er deres førsteprioritet